Külföld

Meghalt a bin Ladennel végző amerikai elitalakulat legendás alapítója

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 6:04

A vadságáról híressé vált „Zsivány Harcos”, Richard Marcinko a világ egyik legfélelmetesebb terrorellenes egységét hozta létre. A nehezen kordában tartható kommandós szellemisége máig él a haditengerészet legelitebb elitalakulatában. 

Nyolcvanegy éves korában, december 25-én meghalt Richard Marcinko, az amerikai haditengerészet legendássá vált elitalakulata, a SEAL Team 6 alapítója és első parancsnoka – közölte az amerikai sajtó a fiára, valamint az alakulattal foglalkozó múzeumra hivatkozva. A Zsivány Harcosként ismertté vált férfi „igazi legendaként” halt meg, akinek „öröksége mindörökké élni fog” – jelentette ki fia a Twitter-oldalán. Matt Marcinko a New York Timesnak elmondta, hogy apja halálát feltehetően szívroham okozta.

A leszerelése után több sikerkönyvet író Marcinkóra úgy emlékeznek, mint az egyik legkeményebb férfire, aki valaha is szolgált az amerikai fegyveres erők kötelékében, és aki nyers, szókimondó stílusával rendre összetűzésbe került a szigorúbb fegyelmet megkövetelő tiszttársaival és a haditengerészet vezetésével. Tisztelői szerint olyan ember volt, aki kimondta a kényelmetlen igazságokat, amiket másik szemérmesen elhallgatnak. Egyik könyvében kijelenti:

Vietnamban megtanultam, hogy mi az, amiben a SEAL-ek a legjobbak: emberekre vadásznak, és megölik őket. De a rendszer még Vietnamban is megakadályozta, hogy annyi ellenséget vadásszak le és öljek meg, amennyit szeretnék. Vietnam óta senki sem adott lehetőséget, hogy újra ezt csináljam, egészen addig, amíg meg nem bíztak egy csapat létrehozásával, aminek az ígéret szerint az egyetlenegy feladata más emberek levadászása és megölése lesz.

A szakállas, hosszú hajú elitalakulat

Ez lett a SEAL Team 6, az Egyesült Államok legrejtélyesebb és legkevésbé ellenőrzött elitalakulata, ami az után vált igazán legendássá, hogy 2011-ben a tagjai egy Pakisztánban végrehajtott titkos akcióban megölték a szeptember 11-ei terrortámadásokért felelős Oszama Bin Ladent.

Bár létezéséről már 1984-ben beszámolt a New York Times, közölve, hogy „különleges nagy titokban dolgozik”, tagjai civil ruhákat hordanak, engedélyezik számukra, hogy szakállt és hosszú hajat növesszenek, és a Pentagon annyira rejtegette létezésüket, hogy eleinte még az amerikai kongresszus illetékes tagjai sem tudták pontosan, hogy mit csinálnak.

Annyira titokzatosak voltak, hogy az amerikai haditengerészet egyik tengernagya megdöbbenve nézte őket, amikor egy 1992-es kiképzés alatt meglátta a szakállas, hosszú hajú és fülbevalót viselő kommandósokat, értetlenkedve kérdezve, hogy „ezek a fickók tényleg az én haditengerészetemben vannak” – mesélte a New York Timesnak Ryan Zinke, a Team 6 egyik volt tagja.

A nagy titokzatosság mit sem változott: az amerikai védelmi minisztérium hivatalosan máig nem ismerte el, hogy van ilyen nevű elitalakulatuk.

„A háború a gyilkolásról szól”

Az amerikai haditengerészet a kudarcba fulladt 1980-as iráni túszmentés sikertelensége után bízta meg Marcinkót  – akkor történt, hogy a rossz tervezés és a kedvezőtlen időjárás miatt le kellett fújni a teheráni amerikai nagykövetség épületében túszként tartott 53 amerikai kiszabadítására indult akciót. Marcinkónak egy kifejezetten terrorellenes alakulatot kellett létrehoznia, aminek egyik fő feladata a különlegesen veszélyes túszmentő akciók végrehajtása volt. 

Marcinko becenevéhez, a Zsivány Harcoshoz híven igazán vad csapatot épített fel, amelynek tagjai vélt fegyelmezetlenségük miatt rendszeresen kivívták egyes tisztek ellenszenvét. Köztük volt a később a bin Laden elleni akciót irányító William H. McRaven tengernagy is, aki a Team 6 fiatal tagjaként nehezményezte, hogy nehezen lehet az embereit kordában tartani, és emiatt összetűzésbe is került Marcinkóval. McRavent végül egy másik SEAL egységhez helyezték át.

McRaven Marcinko halálának hírére a Navy Times című amerikai katonai szaklapnak úgy fogalmazott, hogy Marcinko „egyike volt a haditengerészet legszínesebb egyéniségeinek”, és „bár voltak köztünk nézeteltérések, amikor fiatal tiszt voltam, mindig tiszteltem merészségét, találékonyságát és a sikerre való éhségét”.

Hasonlóan nyilatkozott Eric Olson nyugalmazott amerikai tengernagy, aki a Navy Timesnak kijelentte, Marcinkóra úgy fognak emlékezni, mint merész és kreatív harcosra, aki ugyan „vérbeli csirkefogó volt”, és a szokásoktól eltérően szolgált, de amit tett, nagy hasznára volt az országnak.

A Team 6 létrehozásakor Marcinko már félelmetes harcos hírében állt. 1940-ben született egy pennsylvaniai bányászcsaládba, apai ágon hercegovinai horvát, anyai ágon szlovák felmenőkkel. A fiú középiskolai tanulmányait félbeszakítva lépett be a haditengerészetbe 1958-ban, és kilenc évvel később már Vietnamban harcolt a haditengerészet különleges alakulata, a SEAL Team 2 tagjaként, ahonnan több kitüntetéssel és érdemrenddel tért haza. Később őrnaggyá nevezték ki, és 1974 és 1976 között a SEAL Team 2 vezetésével bízták meg.

Amikor az iráni túszmentő akció után megalapította a különleges egységet, a Team 6 nevet adta neki, hogy ezzel összezavarja a szovjeteket: az amerikai haditengerészetnek ugyanis nem volt 3-as, 4-es és 5-ös egysége, de Marcinko azt akarta, hogy az ellenség a hatos szám hallatán sokkal nagyobbnak gondolja a különleges erők létszámát.

Marcinko rendszeresen áthágta a szabályokat, és ezt a hozzáállást az egész alakulat átvette. Bár Marcinko csak pár évig, 1983-ig vezette, a Team 6-re máig jellemző ez a kultúra – annak ellenére, hogy a kilencvenes évektől kezdve igyekeztek valamennyire megregulázni őket. Bár mindig a legújabb fegyvereket és eszközöket kapják meg, többen tomahawkkal, az indiánok híres fejszéjével is szoktak gyilkolni, amiket egy ismert amerikai fegyverkovács készített a számukra. Marcinko az egyik könyvében kijelentette:

A háború nem videójáték. A háború nem a technológiáról vagy a játékszerekről szól. A háború lényege a gyilkolás.

A Team 6 tagjai máig ehhez tartják magukat, és feletteseiktől nagy szabadságot is kapnak, amikor arról kell dönteniük, hogy akció közben megölnek-e egy embert, vagy sem. Hogy pontosan hány ellenséget is gyilkoltak meg, arról nincsenek információk, mint ahogy arról sem, hogy az évek során hány küldetést teljesítettek. Annyira kényes feladatokat hajtanak végre, hogy még a fegyveres erőket felügyelő kongresszus tagjai sem nagyon akarnak erről túl sokat megtudni.

Marcinko 1989-ben leszerelt, és több nagy példányszámban eladott könyv szerzője lett, amelyek közül többet Magyarországon is kiadtak, emellett motivációs szónokként és üzleti tanácsadóként is karriert csinált. 

Az általa létrehozott egység közben legendássá vált, és a 2001 után indult amerikai terrorellenes háború idején egyre nagyobb szerepet kapott. A New York Times megfogalmazása szerint „globális embervadász gépezetté” vált, amit szerte a világon bevetnek Afganisztántól kezdve Szírián át Jemenig és Szomáliáig.

Nyitókép: Facebook / Rogue Warrior Richard Marcinko 

#Külföld#seal team 6#egyesült államok#különleges alakulat#haditengerészet#richard marcinko#halálhír

Címlapról ajánljuk