Híradó

„Többször kértek legalább inni a gyerekeknek, de nem adtak semmit” – utasok állítják, rútul elbánt velük a Wizzair a dubaji ítéletidő idején

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. április 25. 18:36

Étel, ital nélkül hagyták őket, ráadásul még kiabáltak is velük a Wizzair dolgozók – állítják a dubaji reptéren rekedt magyarok, akik az ítéletidő miatt órákig várakoztak a dubaji és Abu Dhabi-i repülőtéren április közepén. Szerintük a reptéri dolgozók lekezelően viselkedtek és kiabáltak velük. A légitársaság megkeresésünkre elmondta: belső vizsgálatot indítanak, hogy megtudják, az ő alkalmazottjaikról van-e szó. Az RTL Híradó egy légiközlekedési szakértőt is megkérdezett a bajba került utasok jogairól.

Egy nap alatt két-három évnyi csapadék zúdult le Ománban majd az Egyesült Arab Emirátusokban április közepén. A repülőtérből hatalmas tó lett, a közlekedés megbénult. Tömegek rekedtek az országban, köztük magyarok is.

„Abszolút semmilyen információt nem kaptunk sehonnan. A képernyőkre semmi nem volt kiírva, dolgozókat szinte nem is láttál, akiktől meg lehetne kérdezni, hogy mi van.” – panaszolta az egyik kint rekedt utas az RTL Híradónak. 

Az utasok e-mailben kaptak értesítést a Wizzairtől: Dubajból Abu Dhabiba szállítják őket, onnan repülhetnek majd Budapestre. Abu Dhabiban hat órát vártak, az egyik érintett utas szerint teljes bizonytalanságban. Reggel ötkor kaptak szállást, de szerinte nem mindenki.

Több mint 200 emberből nem sokan kaptak szállást, inkább mindenki a reptéren aludt vagy itt-ott. Volt aki el sem indult, voltak, akik felszálltak a buszra, majd a hotelnél közölték velük, hogy mégsincs hely.

Végül délután ötkor repültek haza. Egy másik utas azt írta:

„Abu Dahbiban többször kértek legalább inni a gyerekeknek, de nem adtak semmit. A dubaji és az abu dhabi repterek személyzete úgy bánt velük, mint egy csapat birkával, össze-vissza terelgették, a földön ültették őket, néha kiabáltak velük, semmibe vették a kiszolgáltatott helyzetüket.”

A Wizzair kommunikációs menedzsere az RTL Híradó megkeresésére az mondta, nem tudnak arról, hogy a cégük bármelyik alkalmazottja ingerülten beszélt volna az utasokkal, de indítanak egy belső vizsgálatot az eset tisztázására. 

A légitársaság szerint az országban 1200 járatot kellett törölni, ami feszült helyzetet okozott, de a Wizzair minden utasának adott szállást, ami beletelt néhány órába. Voltak akik adott esteben még mielőtt a szállodai szobájukat elfoglalták, már a reptéren elaludtak.

A légitársaság kommunikációs menedzsere azt is hozzátette: ételt ugyan nem, de kuponokat kaptak az utasok. Szerinte, mivel a késést az időjárás okozta, az utasok nem számíthatnak kártérítésre.

Varga G. Gábor légiközlekedési szakértő szerint kártérítés a késés miatt nem jár az utasoknak, de más segítség járt volna.

„Az utasok ellátására vonatkozó szabályozás ilyenkor is él. Ilyenkor is kötelező lenne biztosítani 10 perc telefonhívást, valamennyi élelmet, adott esetben szállást. De ha ennyi ember kerül kaotikus helyzetbe, mindez lehetetlen kihívássá fejlődik.”

Varga G. Gábor szerint a fejetlenséget az is okozta, hogy a dubaji reptér alkalmazottai nem jutottak el a munkahelyükre az áradás miatt, így nem voltak elegen a kaotikus helyzet kezelésére.

#Híradó#Videó#Belföld#wizzair#top hírek#utasok#dubaj#légitársaság

Címlapról ajánljuk