Híradó

Itt van minden, amit az EP- és önkormányzati választásról tudnia kell

Luigits TamásLuigits Tamás

2024. április 20. 17:42

Kirajzottak a pártok a közterületekre, hivatalosan is elkezdődött az egész országban az európai parlamenti és az önkormányzati választási kampány. Most először kell majd egyidőben szavazni az európai parlamenti listákra, és az önkormányzati képviselőkre, valamint a polgármesterekre. Hogy ki, milyen és hány szavazólapot kap, az attól is függ, mekkora településen lakik.

A budapesti Széll Kálmán téren futott egymásba Magyar Péter és a Fidesz több politikusa. A kis adok kapok után a Tisza párt alelnöke a kormánypárt kampányfőnökéhez lépett, hogy mi történt ekkor, azt itt olvashatják el.

A téren szinte valamennyi párt gyűjtötte az aláírásokat, mert hivatalosan is elkezdődött a választási kampány. Miután most először van egyszerre az európai parlamenti választás és az önkormányzati választás, a pártok mindkettőre gyűjtik az aláírásokat. Az európai parlamenti listákhoz 20 ezer aláírásra van szükség. Magyar Péter pártja és a Fidesz már be is jelentette, hogy ez sikerült nekik.

A főpolgármester-jelölteknek 5000 aláírást kell összegyűjteniük. A polgármester és képviselő-jelölteknek a település vagy a kerület lakosságszámának arányában kell támogató aláírásokat szerezniük.

Vidéken is gyűjtenek

Nem csak a fővárosban, vidéken is elindult az aláírásgyűjtés. Pécsen a belvárosban a Fidesz, Uránvárosban az ellenzéki pártok gyűjtöttek. Vidéken attól is függ, hogy ki milyen szavazóíveket kap majd június 9-én, hogy mekkora településen lakik.

„A tízezer főnél kisebb településeken – és több mint 3000 ilyen van – ott úgy választják a képviselőtestületet, hogy nem csak egy X-et lehet húzni a szavazólapra, hanem annyit, ahány képviselőből áll a képviselőtestület” – magyarázta László Róbert választási szakértő.

Tehát ha 8 fős képviselőtestületet választanak egy kistelepülésen, és ott lesz mondjuk 15 jelölt, akkor abból a 15-ből legfeljebb 8 mellé lehet behúzni az X-et

– tette hozzá.

A tízezer főnél nagyobb településeken választókerületenként egy önkormányzati képviselőt lehet választani, és a tavaly decemberi törvénymódosítás miatt a fővárosban is újra önkormányzati képviselők kerülnek a közgyűlésbe. A polgármestereket közvetlenül választják mindenhol, aki a legtöbb szavazatot kapja az győz. A képviselőknél viszont – akárcsak az országgyűlési választáson – a töredékszavazatoknak is lesz jelentőségük.

A vesztes jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, azokat egy listán összeadják, és úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztanak. Tehát ha mondjuk fel van osztva egy város 20 egyéni kerületre, akkor a mellé még egy olyan 5-6 listás képviselő is bejut

– magyarázta László Róbert.

A megyei jogú városok kivételével megyei listákra is lehet majd szavazni.

A pártoknak május 3-áig van idejük összegyűjteni az aláírásokat az európai parlamenti listájukra. A polgármester-, és a képviselőjelölteknek május 6-ig kell leadniuk az aláírásgyűjtő íveket. Külföldön csak az európai parlamenti listákra lehet szavazni.

Az önkormányzati választáson átjelentkezéssel kizárólag Magyarországon és csak abban az esetben szavazhat, ha olyan magyarországi településre jelentkezik át ahol 2024. február 11 óta bejelentett tartózkodási hely van.

Ha valaki átjelentkezne, azt május 31-én 16 óráig jelentheti be elektronikusan a Nemzeti Választási Irodánál vagy személyesen a helyi választási irodáknál.

#Híradó#Videó#politika#kampány#magyar péter#rtl#Szentkirályi Alexandra#Belföld#ep-választás#önkormányzati választás#top hírek#Európa

Címlapról ajánljuk