Híradó

Hiába a fizetésemelés és a 13. havi nyugdíj, váratlanul megint esett a boltok forgalma

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2024. április 7. 17:48

Váratlan fordulat: újra csökkent a boltok forgalma. A béremelések és a 13. havi nyugdíj ellenére 0,6%-kal kevesebbet vásároltak az emberek februárban, mint januárban a KSH friss jelentése alapján. A GKI szerint többen az adósságukat kezdték törleszteni, amit az Unió legmagasabb inflációja miatt halmoztak föl tavaly. A kisebb fogyasztás visszafoghatja a gazdasági növekedést, és nagyobb költségvetési hiányt okozhat.

Februárban az infláció kétéves mélypontjára, 3,7 százalékra esett, miközben az átlagbér 14,6 százalékkal nőtt január elsejével. Vagyis a fizetések vásárlóértéke megugrott, ám a boltokban ebből szinte semmit sem éreztek. Mindezt úgy, hogy a nyugdíjasok kétszerannyi pénzt kaptak februárban, mint januárban, mert 13. havi nyugdíjat fizetett a kormány.

A nyugdíjak és az átlagfizetés tehát újra lépést tart az inflációval a KSH szerint, ám a jegybank már tavaly decemberben úgy számolt, hogy még egy ideig visszafogják költéseiket a családok, mert óvatosak maradnak.

Nagy Márton miniszter alig több mint egy hónapja már azt mondta, hogy az akadályok nagy részét elhárították a bátrabb fogyasztás előtt.  

Egy helyreállás látható, a fogyasztásban egyértelmű ez a helyreállás. Mind kiskereskedelem, mind áruban, mind szolgáltatások tekintetében

– mondta Nagy Márton még március elején.

Mostanra kiderült, korai volt még helyreállásról beszélni, ugyanis egyik hónapról a másikra 0,6 százalékkal csökkent a boltok forgalma februárban a KSH friss jelentése szerint. Előzőleg, januárban megtorpanást mértek a tavaly decemberi növekedés után.

Egyelőre értetlenül állunk a kérdés előtt. A jövedelmi adatok arra utaltak volna, hogy a kiskereskedelmi forgalomnak nőni kell

– mondta az RTL Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Náluk úgy számolnak, hogy a határ mentén élők egy része szomszédos országokba, például Romániába jár vásárolni, ahol olcsóbbak a boltok, mint Magyarországon. Illetve azt mondják, néhányan az adósságukból törleszthettek fogyasztás helyett. „Sokan például az elmúlt éveket családi kölcsönökből élték túl. És esetleg ennek a visszafizetése kezdődött meg most, hogy a jövedelmek egy kicsit jobb helyzetbe kerültek” – tette hozzá Molnár.

A kisebb fogyasztás viszont visszafogja a cégek megrendeléseit. A pénzügyminiszter néhány hete jelentette be, hogy már csak 2-3 százalékos gazdasági növekedésre számítanak idén, illetve, hogy emiatt is magasabb, akár 4 és fél százalékos lehet a költségvetési hiány.

#Híradó#Videó#fogyasztás#visszaesés#ksh#béremelés#13. havi nyugdíj#top hírek

Címlapról ajánljuk