Híradó

Kiemelt beruházás lehet a sóskúti akkufeldolgozó, így nem lehet róla népszavazást tartani, de a helyiek még nem adták fel

Szondi VandaSzondi Vanda

2024. február 21. 17:00

Nem lehet majd helyi népszavazást tartani a sóskúti akkufeldolgozóról, ha kiemelt beruházássá minősíti a kormány. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó jogász, miután kedd éjjel megjelent egy erről szóló rendelettervezet a kormány honlapján. A népszavazást májusra tervezték. Közben az Átlátszó kiderítette: a gödi akkugyár éveken át magzatkárosító anyaggal szennyezte a település levegőjét és a dolgozókat is folyamatosan veszélyezteti.

Múlt héten még bizakodva álltak a polgármesteri hivatal előtt az akkumulátor újrahasznosító létesítése ellen küzdő sóskúti civilek. Abban bíztak, hogy május elején kiírható a népszavazás az üzemről.

Addigra azonban már akár üzemelhet is a gyár. A kormány ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítaná a szlovén Andrada beruházását. A külügyminisztérium az RTL-nek azt írta: ez „segítséget jelent a vállalat beruházásának érdemi és határidőkben történő megvalósulásához, a magyar jogszabályok és környezetvédelmi előírások szigorú betartása mellett”. 

A rendelettervezetet 8 napig lehet véleményezni, és ha a miniszterelnök aláírja, másnap életbe is lép. Az pedig gyorsított ügymenetet jelent és a helyi önkormányzat teljes kizárását.  

Kerestük Sóskút polgármesterét, de König Ferenc azt mondta, addig nem nyilatkozik, míg az új helyzetet meg nem beszéli a képviselő-testülettel.

Korábban az RTL-nek adott interjújában már utalt erre az eshetőségre.

„Itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon kiemelt beruházási terület és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze és népszavazást se lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen” – mondta két hete a Híradónak

A TASZ jogásza szerint sem lehet helyi népszavazás, ha a tervezetből rendelet lesz.

Az adott beruházás már nem helyi közüggyé válik, hanem országos jelentősségű ügy lesz. Ami azért abszurd meg nyilvánvalóan a beruházás káros hatásait ugyanúgy a helyiek fogják elszenvedni.

A helyi civilek ugyanakkor azt mondták az RTL Híradónak, hogy jogászokkal vizsgálják, pontosan mit jelenthet az új helyzet. A szomszédos Érden a polgármester lakossági fórumot hirdet a sóskúti akkufeldolgozó ügyében a napokban.

„Nemrég jöttek ki azok az aggasztó jelentések, hogy mi történt Gödön, Bátonyterenyén vagy Szigetszentmiklóson, ahol akkumulátorgyár működik. Ez még rosszabb mert ez egy akkumulátor újrahasznosító üzem és ilyen technológia nem üzemel Magyarországon, nem tudjuk, mivel nézünk szembe. Egyelőre úgy tűnik, mi leszünk a kísérelti nyulak – mondta Csőzik László.

Gödön, a Samsung gyárnál ma épp egy csőtörés miatt bugyogott a szennyvíz a telephely közelében. A Greenpeace munkatársai mintát vettek belőle. Azt mondják, inkább maguk vizsgálják meg, mi van a vízben, mert nem bíznak a gyárban. Főleg miután az Átlásztó kiderítette, hogy a gödi akkugyár 2021-ben és 22-ben is nagymértékben szennyezte a település levegőjét. A rendkívül veszélyes NMP nevű anyagból például 3 év alatt 88 tonnát bocsátottak ki.

„Ez egy kifejezetten egészségkárosító anyag. A magzatkárosító hatását pontosan dokumentálták. Szintén az Átlátszó által kikért anyagokból látszik, hogy egyébként a dolgozókat is folyamatosan veszélyeztették. Toxikus, mérgező nehézfémekből a határérték sokszorosa, több százszorosa volt a levegőben, mint ami megengedett lenne” – magyarázta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A gödi gyár a munkavédelmi szabályok megsértéséért 3 év alatt 30 milliós bírságot kapott, mindeközben csak 2022-ben közel 31 milliárd forint nyeresége volt.

#Híradó#Videó#Belföld#sóskút#akkumulátorgyár#akku-feldolgozó#népszavazás#kiemelt beruházás#top hírek

Címlapról ajánljuk