Híradó

Fél évet is várhatott volna az államra, végül az emberek adták össze a pénzt az ALS-beteg Erzsébetnek a lépcsőjáróra

Heer OrsolyaHeer OrsolyaMoskovics JuditMoskovics Judit

2023. december 16. 17:00

Lépcsőjáró berendezésre gyűjtöttek pénzt a gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő Dunavölgyi Erzsébetnek. A gép közel félmillió forintba kerül, enélkül nem tudja elhagyni otthonát a belvárosban élő asszony. Az egészségbiztosítóra akár fél évet is várni kellhet, annyi idő alatt rengeteget romolhat az egykori óvónő állapota. A gyűjtést Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője indította. Azt mondta azért, mert az állam nem segít Erzsébetnek.

„Három hónappal ezelőtt még az óvodában tudtam dolgozni, és három hónap alatt a kerekesszékemből nem tudok kiszállni” – mondta Dunavölgyi Erzsébet, aki októberben mesélt gyógyíthatatlan ALS betegségéről az RTL Házon kívül című műsorának. A teljes riportot az alábbi videóban nézheti meg.


Dunavölgyi Erzsébet Budapest belvárosában, a 8. kerületben él, egy lift nélküli házban. A lakását csak egy csigalépcsőn keresztül lehet megközelíteni, így önállóan sehova nem tud menni. Erről egy facebookos videóban beszélt a napokban.

Ha a párom nem tudja megoldani, akkor betegszállítót szoktam kérni, ez nekem egy-egy alkalommal, 32 ezer forintomba kerül, ezért jobbnak találnám ezt a Scalamobil IQ nevű berendezést, amibe engem kerekesszékkel együtt bele tudna tenni a párom vagy bárki

– mondta.

Erzsébet szombaton csak telefonon tudott interjút adni. Azt mondja, a 470 ezer forintos, úgynevezett lépcsőjáró megvásárlásához méltányossági alapon kérhetne támogatást az államtól. Gyorsan romló állapota miatt azonban nem tud várni az Egészségbiztosítási Alapkezelő döntésére.

Ennek a betegségnek egy 6 hónapos várakozás, akár még egy NEAK jóváhagy bármit vagy valamit, 6 hónap alatt iszonyat leépülésen megy keresztül egy ALS beteg és ezért ez az útja a dolognak nem járható

– mondta Dunavölgyi Erzsébet.

Ezért fogadta el Jámbor András országgyűlési képviselő segítségét, aki megosztotta a videóját, és gyűjtést indított neki a közösségi oldalán. Posztjában azt írta: 1-2 ezer forint is óriási segítség.

Mivel a magyar állam ebben az ügyben sem látja el a feladatát, így Erzsébet képviselőjeként én azt gondoltam, hogy segítek neki a gyűjtésben, illetve felhívom a figyelmet erre az igazságtalanságra

– mondta Jámbor András, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője.

A gyűjtés jól halad, olyannyira, hogy nem sokkal a szombat esti Híradó előtt derült ki, hogy összejött a pénz a lépcsőjáróra. Ezt Dunalvölgyi Erzsébet a közösségi oldalára is kiírta, az eredeti poszt frissítéseként.


Erzsébet a Híradónak azt mondta, szerinte nem az embereknek kellene összeadniuk a pénzt.

Nem szeretnék tényleg demagóg lenni, de éppen most olvastam, hogy papoknak másfél millió forintokat osztottak ki. És elnézést, tényleg nem azt mondom, de hát mégis csak egy Kereszténydemokrata Néppárt ül a Fidesz másik oldalán vagy hát vele karöltve, hogy hol is van itt akkor a kereszténység?

– tette fel a kérdést Dunavölgyi.

Karsai Dániel Strasbourgban küzd

Dunavölgyi Erzsébet támogatja a szintén ALS beteg Karsai Dániel kezdeményezését az eutanázia elfogadtatásával kapcsolatban. Ő is azt szeretné, hogy szabadon dönthessen az élete méltó befejezéséről. 

Karsai Dániel, a strasbourgi emberi jogi bíróságon tett vallomását az alábbi videóban nézheti meg. 


Azt, hogy Karsai Dániel családtagjai és barátai hogyan fogadták a férfi súlyos betegségét, az alábbi videóban megnézhetik.


Ha kíváncsi Karsai Dániel életére, arra, milyen volt fiatalon vagy a betegsége előtt, nézze meg a lenti videót. 


Dunavölgyi Erzsébet ügyében az RTL Híradó kereste a kormányt és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, hogy a jövőben tervezik-e gyorsított eljárásban elbírálni az ALS betegek támogatási kérvényeit, de nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni a kérdésre. 

#Híradó#Videó#dunavölgyi erzsébet#als#karsai dániel#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk