Híradó

Évekig marad még a bűzös mocsár Debrecen belvárosában

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. október 29. 16:51

2-3 év alatt készülhet el az a lakópark, amelyet Debrecen belvárosi mocsarának helyére terveznek építeni. A láp egy soha fel nem épült pláza mélyépítési munkálatainak helyén alakult ki, egy építési gödörben már több mint tíz éve. Az eredeti beruházócég évekkel ezelőtt megszűnt, viszont a környéken élők problémái évek óta ugyanazok: sok a szúnyog, békák és egerek népesítették be a mocsár környezetét.

Buja növényzet veszi körül a háborítatlannak tűnő mocsárvilágot Debrecenben. Csakhogy ez a város közepén, lakóházak között van.

debreceni mocsár pláza lakóház egerek
A debreceni belváros mocsara – Fotó: RTL Híradó

Sokan nem is tudnak róla. Az 1900-as évek elején épült társasházak ugyanis eltakarják. Műholdképeken azonban látni a 200 négyzetméteres vízivilágot, ahol 2010 óta egy plázának kellene lennie, de csak a parkolóház készült el a 2008-ban indult projektből. Csakhogy több éve ez sem működik.

debreceni mocsár pláza lakóház egerek
Műholdképen a belvárosi mocsár helye Debrecenben – Fotó: RTL Híradó

Gokartautók viszont éveken át voltak ott. A zaj miatt sokan panaszkodtak, a lakók szerint részben ezért szűnt meg a gokartozás. A mutatós kereskedelmi központ helyett viszont egyelőre csak egy mocsarat kaptak.

Gilányi József az elsők között kereste a hatóságokat, amikor elmocsarasodott az egykori mélyépítési munkákból hátra maradt gödör és környéke, hogy csináljanak valamit. Semmi nem történt, de időközben a természet visszavette a területet.

Néha békák, kacsák, kacsáink is voltak már. Újabban előfordulnak a lakásban egerek, tehát ez gondolom, hogy mind ennek a következménye

– mondta Gilányi József.

Mások azt mondják, nyáron szinte elviselhetetlenül sok a szúnyogok és a bogár.

„Természetellenes állapotok vannak. Nem tudom, mikor kezdődött el ez az egész, de ideje lenne pontot tenni a végére, mert mindenkinek ez lenne az érdeke” – panaszkodott egy az arab albérlő.

A lakók a ház falán futó repedéseket és támasztékokkal teli pincét is megmutatták nekünk. Szerintük a mocsár miatt romlik az épület állapota.

debreceni mocsár pláza lakóház egerek
Cölöperdő az alátámasztott pincében – Fotó: RTL Híradó

Már közel a változás. A terület mostani tulajdonosa – aki az eredeti beruházó cég felszámolása után jutott hozzá a telekhez – a Cívishírnek elküldte a láp helyére tervezett lakópark látványterveit. 

debreceni mocsár pláza lakóház egerek
LAkópark lehet a mocsár helyén – Fotó: RTL Híradó

A bezárt parkolóház, ha minden jól megy, talán már jövőre kinyithat. A lakóházak azonban leghamarabb 2-3 év múlva épülhetnek fel. Márciusban a Híradónak azt írta a vállalat, hogy rendszeresen karbantartják a területet, de a korábbi építési gödröt nem temetik be, mert utána áshatnák ki ismét, vagyis addig a mocsárral együtt kell élniük az embereknek.

#Híradó#Videó#debrecen#belváros#mocsár#ma

Címlapról ajánljuk