Híradó

A BMW-gyáron dolgoznak, de se rendes ágyuk, se fűtésük nincs a vendégmunkásoknak

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. október 28. 19:13

Nincs megfelelő bútor és fűtés – vendégmunkások szállását vizsgáltatja a berettyóújfalui önkormányzat. Legalább 150, főként indiai dolgozó száll meg a településen, minden nap buszokkal viszik őket a Debrecenben épülő BMW-gyárhoz. Az egyik külföldi munkás azt mondta: hamarosan az üzem területén épülő konténerházakba költöznek.

A régen bezárt berettyóújfalui kollégiumban több mint tíz év után megint laknak: vendégmunkások költöztek be. A külföldiek egyik koordinátora azt mondja, lassan egy hónapja ingáznak Berettyóújfaluból a debreceni BMW-gyárhoz, annak az építésén vesznek részt.

Hajnali ötkor kelnek, hatra jön értük a busz, este hétre érnek vissza, hetvenen vannak. Többségük Indiából jött, de három moldáv is van köztük.

Az RTL Híradó által megkérdezett vendégmunkás úgy tudja, nem maradnak itt sokáig, mert a BMW területén már készülnek a konténerszállásaik. A helyiek meglepődtek, amikor kiderült, hogy vendégmunkások költöztek a városba. A környékbelieknek még új ez a helyzet, sok bennük a kérdés. A város fideszes polgármestere azt mondja, őket senki nem kérdezte meg a vendégmunkások érkezéséről, ezért mostantól csak akkor támogatják külföldi munkások elszállásolását, ha a településen dolgoznak, és a szállásuk csak ipari területen lehet. A jegyzővel hatósági vizsgálatot indítottak a magánkézben lévő, munkásszállóvá lett kollégiumban. Kiderült, hogy az épületben csak emeletes ágyak vannak, nincs központi fűtés, elektromos fűtéssel próbálják melegíteni a szobákat.

Az egyik külföldi munkásokat közvetítő cég szerint a vendégmunkások alkalmazása nem feltétlenül olcsóbb, inkább a kiszámíthatóság a fontos a vállalkozásoknak. A vízumuk egy adott cégre szól, így nem tehetik meg, hogy egyik cégtől a másikhoz mennek át. A KSH szerint ma körülbelül százezer betöltetlen állás van az országban, de a kormány félmillió új munkavállalóra számít néhány éven belül.

#Híradó#Videó#top hírek#debrecen#vendégmunkás#szállás#bmw#berettyóújfalu

Címlapról ajánljuk