Híradó

Utoljára a „szocializmus idején” csónakáztak a jelenleg víz nélküli csónakázó tóban

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. október 6. 18:28

Víz nélküli csónakázótónál fejlesztenek uniós pénzből Máriapócson – erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg elsőként fotókat közösségi oldalán. A tó vize idén tavasszal apadt le annyira, hogy a maradék vizet a szomszédos tóba kellett átengedni, és átmenteni belőle a halakat – mondta a polgármester, aki szerint ilyen korábban nem volt. Hadházy Ákos szerint fenntarthatatlan beruházásra megy el a pénz.

Fürdeni tilos! Tiltótábla a máriapócsi csónakázó tónál, csak éppen víz nincs a mederben. A tó fenekét felverte a gaz, a föld cserepesre száradt. A nád még kitart, az bírja a szárazságot. A kirándulóhelyre nemrégiben 20 millió forintot költöttek uniós és magyar állami pénzből. Ebből lett a parton egy félkész filagória, rajta napelemek és egy fedett kerékpártároló is.

És egy új fahíd. Azért a régiből is maradt még itt valami: annak a kopottas cölöpei tartják az új átjárót. A munkák még tartanak, szalaggal van lezárva az ide vezető út, de a tájékoztatótábla már ott van arról, hogy amit látunk, az egy több települést érintő egymilliárdos fejlesztés része.

A szomszédos tónál pecáztak. A horgász azt mondta, a csónakázótó medre tavasszal száradt ki.

Vagy kutakat fúrtak vagy valami. Ilyesmi, ami elvitte a vizet

– mondta Tóth Attila, aki elárulta, mikor látott utoljára csónakázni valakit a csónakázótóban.

Már nagyon régen, a szocializmus idejében.

Merthogy a három tóból álló pihenőpark a helyiek szerint régóta megvan, és örültek, amikor megtudták, fejlesztik azt. Csakhogy előbb az úgynevezett Nagy Tó, majd a csónakázó vize apadt el. Az egy évvel ezelőtti felvételen még látni benne a vizet. A polgármester azt mondta, a vízutánpótlás nagyon drága lett volna, ezért lépniük kellett.

A vizet átszivattyúztuk a másik tóba. Abban van víz, abban megy is a horgászás, abba mentettük át a halakat. Az alapvető gond, hogy miért nincs víz. Hát azért, mert a természet így akarja, a Nyírségben rengeteg horgásztó kiszáradt

– mondta Papp Bertalan polgármester.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be elsőként a kiszáradt csónakázótóról, ahogyan azt az rtl.hu is megírta.

Ezt a pénzt úgy költötték el, hogy ez egy fenntarthatatlan beruházás. Magyarországon van lombkorona nélküli lombkorona sétány és van víz nélküli csónakázótó európai fejlesztés is

– mondta Hadházy Ákos.

A pályázat lebonyolítását végző cégtől azt írták, eddig nettó több mint 15 millió forintot költöttek el Máriapócson. A beruházás még nincs kész, decemberig kell befejezni. Azt is írták, a pályázat szerint, öt évre szól az üzemeltetés. Hogy ezt hogyan képzelik el víz nélkül, arról nem írtak, az önkormányzat szerint idővel a Tiszából lehet majd a vizet hosszútávon pótolni, de erre még 3-4 évet várni kell.

#Híradó#Videó#máriapócs#csónakázó tó#vízhiány#ma

Címlapról ajánljuk