Híradó

Csalók vettek fel a nevében kölcsönt, de neki kell törlesztenie a banki hitelt

Major EszterMajor Eszter

2023. szeptember 25. 17:58

Tímea adatait kicsalva, a nevében vettek fel majdnem egymillió forint személyi kölcsönt saját online banki felületén keresztül. A rendőrség nyomoz, az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ilyen esetekben sokszor nehéz a csalók nyomára bukkanni.

Tímea augusztusban egy online áruházon keresztül adott el egy terméket, a pénzt várta, amikor az állítólagos vevő üzenetet küldött neki. Egy hamis banki felületre irányították, ahol megadta az adatait. Nem csak kölcsönt igényeltek a nevében, hanem a számláján lévő összes pénzt is ellopták. 

960 ezret, de nekem még volt pénz a számlámon, azt is elvette

 – mondta Tímea az RTL Híradó stábjának.

A bank hivatalos levélben is megerősítette, hogy a netbankon keresztül, az ő nevében valaki kölcsönt vett fel. A megadott számlaszámra át is utalták neki a pénzt. A csalóknak ez sem volt elég: a nő összes pénzét, ami a számláján volt – 400 ezer forintot – átutalták ugyanarra a számlára, ahova a kölcsönt is kérték.

Egy online áruházon keresztül történt csalás

A csalók akkor találták meg a nőt, amikor augusztus elején egy online áruházon keresztül meghirdetett egy terméket. Már a pénzt várta, amikor üzenetet kapott az állítólagos vevőtől. Ebben egy internetes linket küldtek neki, ami a saját banki felületére irányította – vagyis ezt hitte.

Küldtek kódot, amit a telefonomra küldtek sms-ben és azt kellett beírnom egy oldalra

 – mondta a károsult Obornyák Tímea, aki azt hitte, hogy azért adja meg az adatait, hogy megkaphassa a pénzét. A nőt az is nagyon megzavarta, hogy az oldal ugyanúgy nézett ki, mint a bank felülete. Később üzenetet kapott a bankjától, arról, hogy kölcsönt vett fel. 

Hiába jelezte azonnal, hogy visszaéltek az adataival, a pénzt most mégis neki kell visszafizetnie.

„Azt mondták, hogy törlesztem 24 ezrével havonta, 84 hónapig, kétmilliót fizetek vissza így. Vagy egy összegben a 960 ezret visszafizetem nekik.”

Egyre gyakoribbak az internetes csalások

A Híradónak nyilatkozó számítástechnikai szakértő az ilyen csalások egyre gyakoribbak, ezért óvatosnak kell lenni.

Minden, ami a személyes adatokra vonatkozik, vagy banki adatokra vonatkozó kérés, az legyen gyanús. Gondoljuk át, miért kellhet a másik oldalnak a személyes adatunk. 

Nemes Dániel szerint ezekben az esetekben a bank is tehetetlen, mert ők törvényesen jártak el, de a rendőrségnek is nehéz dolga van: a legtöbb esetben hamis adatokkal létrehozott bankszámlára irányítják a pénzt, amit aztán pillanatok alatt fölvesznek onnan készpénzben, így a rendőrség bottal ütheti a csalók nyomát.

A rendőrség az RTL Híradó megkeresésére megerősítette, hogy az ügyben eljárást indítottak: „információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt” nyomoznak, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#top hírek#hitel#csalás#bank#kölcsön

Címlapról ajánljuk