Híradó

Akár 50 százalékkal is többet lehet keresni Ausztriában, mint itthon, és euróban

Velti LászlóVelti LászlóSebestyén ÁronSebestyén Áron

2023. augusztus 13. 18:12

Már magyar a legtöbb külföldi, aki Ausztriában dolgozik. Egyetlen hónap alatt 5 ezerrel, majdnem 125 ezerre nőtt a számuk – ezt a Világgazdaság szúrta ki az osztrák társadalombiztosító friss, júniusról szóló adataiból. Az RTL Híradó által kérdezett munkavállalók azt mondják, két-háromszoros fizetésért hagyták el Magyarországot.

Megérdemelt pihenését tölti Dudás Bálint szombathelyi otthonában. A hét öt napján csomagokat kézbesít osztrák címekre. Másfél éve az állami posta alkalmazottja Ausztriában. Itthon a vendéglátóiparban dolgozott, de az állása bizonytalanná vált a koronavírus-járvány alatt. Most a két ország között ingázik minden hétköznap.

Igazából csak kint elvégzem a munkámat és utána itthon vagyok. De ettől függetlenül nyilván főleg az anyagi része, ami miatt az emberek úgy döntenek, hogy kimennek Ausztriába és ott próbálnak szerencsét

– mesélte.

Az Ausztriában dolgozó magyarok ötöde a határ mellett, Burgenlandban vállalt munkát – az osztrák társadalombiztosító friss statisztikája szerint, amiről az rtl.hu is beszámolt. Nagyjából annyian, mint Bécsben. Ám egy távolabbi tartományban, Tirolban is tízezernél többen dolgoznak. Egyikük a Híradónak nyilatkozó Kanyó András, aki 27 éves és azt mondja, utazgatni szeretne a világban. Ezért gyárt külföldön alkatrészeket. „Ha itt kint dolgozok, akkor ezt könnyebben elérem. És hát körülbelül két vagy háromszorosát lehet itt kint keresni annak, amit otthon. Én jelenleg egy gyárban dolgozok.”

Pénz, szállás, étkezés

Egyetlen hónap alatt 5 ezerrel, majdnem 125 ezerre ugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Már nem német állampolgár, hanem magyar a legtöbb külföldi munkavállaló az országban. Főleg a bérkülönbségek miatt – a piacvezető állásportál szerint.

A magyar átlagbérekhez képest 20-50%-kal átlagban magasabb bérsávokat jelölnek meg, de nyilván ez mindig megállapodás kérdése. Ugye arról nem is beszélve, hogy a juttatási csomagban, külföldi munkák juttatási csomagjában jellemzően a lakhatás, az étkezés támogatása is benne foglaltatik

– mondta az RTL Híradónak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Többen átmenetileg helyezkedtek el Ausztriában júniusban, vendéglátóipari vagy mezőgazdasági idénymunkát vállalva. A még betöltetlen állások alapján viszont a következő hónapokban is rekordon maradhat az Ausztriában dolgozó magyarok száma. „Körülbelül 3400 külföldi állás 95%-a osztrák munka. Ami azt jelenti, hogy több mint 3 ezer ilyen aktív hirdetésről beszélünk jelen pillanatban” – mondta Tüzes.  

Az élelmiszerárak tavaly az uniós átlag 107 százalékára rúgtak Ausztriában, míg Magyarországon csak a 90 százalékát közelítették – az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az osztrák átlagbér viszont több mint a két és félszeresét tette ki a magyarnak.  

#Híradó#Videó#ausztria#munka#fizetés

Címlapról ajánljuk