Híradó

A kötelező akciózás miatt a nagy láncoknál bezuhant több élelmiszer ára, de ez nem sokáig lesz így

Velti LászlóVelti LászlóBlaschek KárolyBlaschek Károly

2023. augusztus 7. 17:58

Hónapokig tartó csökkenés után ismét emelkedni kezdtek az élelmiszerárak a világpiacon. Egyetlen hónap alatt 12 százalékkal drágultak a növényi olajok az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint. A búzáért, a sajtért és a sertéshúsért is többet kértek júliusban, júniushoz képest. A GKI úgy számol, decemberben várhatóan 10-15 százalékkal kerülnek majd többe az élelmiszerek Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Az állami árfigyelő rendszer szerint alig több mint 400 forintért is árulnak egy liter étolajat az országban, 40 százalékkal olcsóbban, mint amennyiért egy hete, az árstop kivezetése előtt adták átlagosan. Persze ilyen ár csak a nagy üzletláncok egyikénél fordul elő, ahol kötelesek akciózni, és adatokat küldeni az árakról. A falusi kisboltok szabadon árazhatnak múlt kedd óta. De sokan most is annyit kérnek az olajért, mint az elmúlt másfél évben.

„Ugyanannyiért tudom adni, mint az árstopnál, 780 forintért, mert én 550 forintért szerzem be” – mondta a Híradónak Sárköziné Tóth Ágnes, egy kis bolt üzletvezetője.

Ez a helyzet azonban nem fog sokáig tartani. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egyetlen hónap alatt 12,1 százalékkal ugrott meg a napraforgó, a repce, a növényi olajok világpiaci ára, a búza pedig 1,6 százalékkal drágult júliusban, júniushoz képest.

9 hónap után először emelkedett a gabona ára, miután bizonytalanná váltak ukrán gabonaszállítmányok a háború miatt.

„A tengeri kikötőt és részben a dunai kikötőt is tönkre tették az oroszok, így igazából most nem tudnak vízen szállítani. Emiatt lett hirtelen egy vákuum a piacon, és nyilván mindenki megijedt” – magyarázta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnöke.

A tejtermékeknek és a húsféléknek csökkent az ára – átlagosan. De a sajt és a sertés drágább lett júliusban. A világszervezet összesítése szerint ismét növekedésnek indultak a globális élelmiszerárak.

„Ez nyilván hat a magyar termelőre is. Ha külföldön drágábban tudja eladni, mint korábban, akkor nyilván oda fogja eladni a gabonáját. Ez nyilván erőteljesen hat a magyar árakra is – mondta a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GKI úgy számol, az élelmiszerdrágulás még decemberben is kétszámjegyű maradhat Magyarországon.

A fogyasztói árindex kedvező esetben egyszámjegyű lehet. Az élelmiszerárindex esetében viszont nagyon kedvezőnek kellene lenni a helyzetnek ahhoz, hogy egyszámjegyű legyen. Mi inkább a 10-15 százalék közötti árindexet várjuk decemberre

– mondta Molnár László

Legutoljára, júniusban is Magyarországon mérték a legnagyobb élelmiszerdrágulást az Unióban. Éves szinten majdnem 30 százalékost, ami a tagállamok átlagának több mint a kétszerese.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#élelmiszer#olaj#hús#sajt#árak#drágulás#top hírek

Címlapról ajánljuk