Híradó

Rosszabbul, kevesebben és rövidebb ideig élünk, mint néhány éve

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. augusztus 2. 18:18

Magyarországon csökkent az elmúlt tíz évben az egyik legnagyobb arányban a népesség az Európai Unióban az Eurostat friss adatai szerint, amelyeket a Qubit nevű tudományos portál összegezett. Bár többen költöztek Magyarországra, mint amennyien elvándoroltak, a természetes fogyás mintegy 4 százalékos volt 2012 és 2022 között. Más mutatókban is rosszul teljesített Magyarország, tavaly például 10-ből csak 4 magyar engedhetett meg magának egy egyhetes nyaralást.

Nemzeti színű szalagon kövek, ameddig a szem ellát – 2021 tavaszán a Margitszigeten a koronavírusban elhunytakra emlékeztek egy-egy kővel. Addig 46 ezren vesztették életüket a pandémiában. A várható élettartamot az egész unióban visszavetette a járvány: 2021-ben Magyarországon az addigi 76-ról 74 évre csökkent az emberek életének várható átlagos hossza, ezzel Magyarország a legrosszabbak között volt az uniós statisztikában. Egy átlagos uniós polgár 80 évnél is hosszabb életre számíthatott.

„Magyarországon a legrosszabban állunk az unió szempontjából a megelőzhető halálozásokban, mint a tüdőrák, stroke vagy infarktus, alkohollal kapcsolatos betegségek”

– mondja Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász.

A várható élettartamról a legfrissebb adatok 2021-ből valók, miközben az Eurostat júliusban közzétette a 2022-ig tartó népességváltozási statisztikákat: ebből kiderül, hogy Magyarországon volt a negyedik legnagyobb arányú a népességfogyás. Ezt a bevándorlás ugyan valamelyest tompította, hiszen többen érkeztek, mint amennyien elhagyták az országot, mégis csaknem 3 százalékos volt a népességfogyás 2012-höz képest. Az unió népessége 1,4 százalékkal növekedett. Legnagyobb arányban a nyugat-európai országokban, ahol szinte kizárólag a bevándorlásnak köszönhető a bővülés.

De más frissen közölt statisztikákban is a legrosszabbak között teljesített Magyarország: a diákok több mint 12 százaléka korán elhagyja az iskolát, ez a harmadik legrosszabb adat az unióban.

Minden ötödik magyar van kitéve a szegénység kockázatának, ez ugyan nem sokkal van az uniós átlag alatt, ám egy fontos jóléti mutatóban Magyarországnál csak négy tagállam teljesített rosszabbul: 10-ből 4 magyar nem engedhetett meg magának tavaly egy egyhetes nyaralást. A GKI szerint ez egyértelműen jelzi, hogy romlik az életszínvonal.

„Amit részben az áralakulás okozott – tehát, hogy rendkívül drága lett az élelmiszer meg általában a vendéglátás, a szállás, minden –, másrészt pedig a jövedelmek ettől elmaradó növekedése, ami nyilván indokolja is, hogy a legelső, ahol vissza lehet vágni az a nyaralás” – magyarázza Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Nagyot javult ugyanakkor a foglalkoztatottság: tíz év alatt 15 százalékkal többen dolgoznak, tavaly a munkaképes korú magyarok csaknem 80 százalékának volt munkája, szemben az unió 74,6 százalékos átlagával.

#Híradó#Videó#Belföld#életminőség#élettartam#népesség#népességfogyás#top hírek

Címlapról ajánljuk