Híradó

A védőnőknek megtiltották, hogy beszéljenek a problémákról, ezért máshogy fejezik ki az elégedetlenségüket

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. július 20. 18:01

300 védőnőből csak 1 elégedett a védőnői ellátás átalakításával – ez derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből. A kérdőívre azért is volt szükség, mert a védőnők új szerződésében megtiltották, hogy beszéljenek a problémáikról. A szakszervezet területi vezetője ellen – aki nyíltan kritizálta az átalakítást – etikai eljárást indult. Erről a Népszava írt elsőként. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azonban állítja, ők nem indítottak ilyen eljárást.

„A legtöbb kolléganőm nevében elmondhatom, hogy a legnagyobb problémánk a jövőnket érintő bizonytalanság.” Ezt Juhász Bianka másfél hónappal ezelőtt mondta, amiko még csak tervezte a felmondását. Azóta már hivatalosan is elhagyta a pályát, 8 évig dolgozott védőnőként a 11. kerületben.

„Igen felmondtam, július 1-vel már nem dolgozom területi védőnőként. Hatan voltunk bent ott a tanácsadóban, most négyen maradtak. A legtöbbjük már betöltötte a 60 évet, tehát várhatóan 1 éven belül nyugdíjba mennének” – mondta most a Híradónak.

A védőnői rendszer átalakítása miatt július 1-én országszerte 24-en mondtak fel, 21-en pedig nyugdíjba mentek. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint tömeges felmondás továbbra sincs. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felmondásról szóló tájékoztatóját mégis már 300-an nézték meg.

„Ez azt jelenti, hogy 300 védőnő egy pillanatra is elgondolkodott azon, hogy kiugorjon a szakmájából, ami szerintem jelzés értékű. Ez a változásokban érintett védőnők közel 10 százaléka” – magyarázta Szalainé P. Boglárka, a FESZ Védőnői Alapszervezetének vezetője.

Bár a védőnői hálózatot már 3 hete államosították, továbbra is sok a bizonytalanság.

„Több védőnővel is beszéltünk telefonon, nyilatkozni senki nem akart, mert féltik az állásukat. Van, akivel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, másoknak az új szerződésében kötötték ki ezt. Ezért nem beszélhetnek arról, hogy milyen problémákat tapasztalnak az átállással kapcsolatban” – mondja a szakszervezeti vezető.

A szakszervezet ezért névtelen kérdőíven méri fel a tapasztalatokat.

Több mint 300-an töltötték ki, egyetlen védőnő jelezte azt, hogy neki igazából jobb lett az átalakítás óta a munkakörülménye, mindenki más rengeteg problémát jelzett, ezeket a problémákat hamarosan szeretnénk feldolgozni és érthetően összefoglalni.

A FESZ védőnői alapszervezetének vezetője korábban többször felhívta a figyelmet a védőnők számára előnytelen változásokra. Kritikus nyilatkozatai miatt etikai eljárást indítottak ellene – erről a Népszava írt. Úgy tudjuk, a vizsgálatot az Országos Kórházi Főigazgatóság védőnői szakmai osztályának vezetője kezdeményezte. Kerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot, írásban azt válaszolták: hogy „nem kezdeményeztek etikai eljárást egyetlen védőnővel szemben sem”.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#védőnő#ellátás#átalakítás

Címlapról ajánljuk