Híradó

Az államnak is fáj, hogy kemény spórolásra kényszerülnek a magyarok

Vorák AnitaVorák Anita

2023. június 23. 18:14

Bezuhantak az állam áfabevételei májusban, majdnem 60 milliárd forinttal kevesebb pénzt folyt be, mint egy évvel korábban. A Portfolió szerint azért, mert a magas infláció miatt az emberek már kevesebbet tudnak vásárolni. A lap elemzője szerint idén eddig 350 milliárd forintos elmaradásban van emiatt az államháztartás. A kormány egyelőre nem árulta el, hogyan fogják ezt ellensúlyozni. A Momentum arra számít, hogy további megszorítások lesznek.

Simábban gurul a bevásárló kocsi, könnyebbek a szatyrok bevásárlás után, mint egy évvel ezelőtt. A magas infláció miatt nyolc hónapja csökken a fizetések vásárlóértéke. Békéscsabán ma többen azt mondták az RTL Híradónak, hogy nem úgy vásárolnak, mint korábban.

„Föléltük a tartalékot, nagyon vissza kell fogni mindent. Megnézni, hogy hol mi olcsóbb, oda járunk vásárolni” – mondta egyikük, egy másik pedig arról beszélt, hogy mi mindenről kellett lemondania.

A sok kényszerű lemondás pedig nemcsak a vásárlóknak és a boltoknak fáj, hanem már az államnak is.

Az elszálló infláció miatt zuhanó reálkeresetek, és egyfajta megélhetési, vagy fogyasztási válság miatt az emberek kevesebbet költenek, és ez kevesebb bevételt eredményez a költségvetés oldalán

– magyarázza Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

A Portfolio a Pénzügyminisztérium friss államháztartási jelentésében vette észre, hogy májusban 59 milliárd forinttal kevesebb áfabevétele volt a kormánynak, mint egy évvel korábban.

Az első öt hónapban számításaink szerint 300-350 milliárd forintos elmaradás van az idei költségvetésben. Ami azt jelenti, hogy ha ezek a folyamatok így folytatódnak, akkor további több száz milliárd forintos lyuk marad az eredeti tervekhez képest az idei büdzsében, ez pedig valahogyan kezelnie kell a kormánynak

– mondja az elemző

A Portfolio szerint emiatt még jobban visszafoghatják a kormányzati kiadásokat. 

Ez jelentheti azt, hogy további beruházásokat állíthatnak le, vagy csökkenthetnek bizonyos juttatásokat. De akár újabb adók kivetésével is pótolhatják a hiányt.

Megkérdeztük a kormányt, mit terveznek, de egyelőre nem kaptunk választ.

A Momentum szerint a kormány nem tudja kezelni a válságot.

„Szerintünk egyértelmű, hogy további megszorítások lesznek, az inflációval látványosan nem tud mit kezdeni ez a kormány, ez már hatással van az áfabevételekre is. A költségvetésben így keletkező lyukakat pedig újabb és újabb adókkal, újabb és újabb megszorításokkal fogják majd kezelni” – jósolja Kele János, a párt elnökségének tagja.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint májusig az egész évre tervezett államháztartási hiány 81 százaléka már összejött.

#Híradó#Videó#áfa#krízis#Gazdaság#top hírek#spórolás#államháztartás

Címlapról ajánljuk