Híradó

A Blokád rendezője felhívta a Népszava kritikusát, és bocsánatot kért, amiért fellökte

Hajdú OrsolyaHajdú OrsolyaSerdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. június 11. 19:17

Fellökte és megfenyegette a Népszava újságíróját Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője a Magyar Mozgókép Fesztivál pénteki esti programján. A rendező az Indexnek azt mondta, sértő volt a filmkritikus egyik írása, ezért förmedt rá a mosdó előtt. A Népszava becsületsértés miatt feljelentést tesz.

Az 1990-es taxisblokádot dolgozza fel Tősér Ádám filmje. A Blokáddal nevezett Magyarország a tavalyi Oscarra. Díjat ott nem nyert, de szombaton a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben igen, összesen hetet.

A díjátadó előtti napon több hivatalos eseménye volt a fesztiválnak. Egy összejövetelt tartottak péntek este a meghívottaknak: itt a férfimosdó előtt a rendező fellökte a Népszava újságíróját.

„Akkorát taszított rajtam, hogy hátraestem” – idézte fel Csákvári Géza, aki kritikát írt a filmről.

Azt mondta, a mosdóból kilépve egyből nekiállt sértegetni őt Tősér Ádám. Állítása szerint nácinak nevezte és veréssel fenyegette. 

Csákvári Géza részletes nyilatkozata az esetről:


A Híradó telefonon beszélt a Tősér Ádám rendezővel. Azt mondta, a filmjéről szívesen nyilatkozik, de az incidensről már mindent elmondott az Indexnek. A hírportálnak elismerte, hogy fellökte a filmkritikust: 

Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást.

Azért haragudott rá, mert szerinte „az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját”. Úgy véli, „a kritika és a rágalmazás között jelentős különbség van”. Magáról azt mondta, „sosem verekszik, de temperamentumos ember”.

Kovács Gellért filmkritikus szerint semmilyen erőszaknak nincs helye egy szakmai rendezvényen. „Érvekkel megtámogatom, hogy szerintem miért butaság, amit ez az ember írt. És teljesen hülyén érzem magam, hogy azt kell magyaráznom, hogy különbség van a normális emberi kommunikáció, a vita és a fizikai erőszak között” – fogalmazott.

A fesztivál szervezőit hiába kerestük, nem reagáltak kérdéseinkre. A Magyar Újságírók Szövetsége elítéli a rendezvényen történteket.

A Népszava becsületsértés miatt hétfőn feljelentést tesz. Tősér Ádám ezt az Indexnek úgy kommentálta, „vállalja a tette következményeit”. 

Úgy tudjuk, vasárnap délután felhívta Csákvári Gézát és bocsánatot kért tőle.

#Híradó#Videó#Kultúra#blokád#csákvári géza#tősér ádám#népszava#feljelentés#top hírek

Címlapról ajánljuk