Híradó

A bankok extraprofitadóját felére csökkentik jövőre, a kiskereskedőké marad, a nyugdíjasok 6 százalékos emelést kapnak

Vorák AnitaVorák Anita

2023. május 30. 17:57

Felére csökken a bankok extraprofitadója jövőre, de a kiskereskedelemben változatlan marad – ezt az RTL Híradó kérdésre közölte Varga Mihály, miután benyújtotta a jövő évi költségvetést a Parlamentnek. A pénzügyminiszter azt is elmondta, mire számíthatnak a tanárok és a nyugdíjasok. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint a költségvetést kincstári optimizmus jellemzi.

2010 előtt még vízibivalybőr táskában, aztán nemzeti szalaggal átkötött pendrájvon vitték be a pénzügyminiszterek a költségvetést a parlamentbe. Varga Mihály ma üres kézzel érkezett, a számokat csak interneten küldték el.

„Átléptünk a 21. századba a törvényalkotás módszereit illetően, csak az elnök maradt még a 20. századból, ezért mindenkitől elnézést kérek” – kommentálta a fejleményt Kövér László házelnök.

Maradnak a korábban ideiglenesre ígért extraprofitadók is, ezt a háborúval magyarázza a kormány. De a bankok, a gyógyszergyártók és az enerigaszolgáltatók terhein már könnyítenek.

„Ezeknek az extraprofitadó mértéke a felére fog esni 2024-ben” – mondta Varga Mihály.

A kiskereskedelemben és a többi szektorban viszont változatlan marad. A biztosítók már meg is kérték a kormányt, hogy vizsgálják felül a döntést, mert szerintük ez fenntarthatatlan.

Jövőre több pénzt szán a kormány az egészségügyre és az oktatásra is. Varga Mihály azt ígérte, ebből az ápolók és a tanárok fizetését is emelni fogják. A tanárokét húsz százalék felett. De az RTL Híradó kérdésre azt is elmondta, hogy ennek egy része még nem biztos.

„Ez a béremelések durván felére ad lehetőséget, a másik felét pedig várjuk az európai unió finanszírozásától” – közölte a pénzügyminiszter

A nyugdíjasok 6 százalékos emelést kapnak majd januárban. Ekkora inflációt vár jövőre a kormány. 

A Portfolió elemzője szerint nem ez az egyetlen bizonytalan szám a költségvetésben.

A kincstári optimizmus ezúttal is jellemzi a költségvetést. Magasabb növekedést vár a kormány, mint amit a piac, vagy az Európai Bizottság. 4 százalék körüli növekedést vár a kormány, miközben 3-3,3 százalék jelenleg a piaci konszenzus. Ez nyilván lecsapódik ott, hogy kevesebb lesz a várható adóbevétel, mint egyébként a kormány tervez

– magyarázta Csiki Gergely

Légből kapott számokkal van tele – ez a DK véleménye a költségvetésről. A Momentum szerint a túl optimista becslések miatt a tervezet komolytalan fércmunka.

A parlament két hét múlva kezdi tárgyalni a javaslatot, és július 7-én szavaznak a végleges változatról.

#Híradó#Videó#költségvetés#extraprofitadó#varga mihály#nyugdíj#nyugdíjemelés#top hírek

Címlapról ajánljuk