Híradó

„Teljes mértékig bízom Szilárdban és a csodákban” – Suhajda Szilárd felesége a végsőkig reméli, hogy a magyar hegymászó még életben van

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. május 26. 18:30

Tudják, hol lehet az Everesten eltűnt magyar hegymászó. Egy hegymászó csapat ugyanis még látta őt a csúcs alatt, 8780 méteren, a Hillary-lépcsőnél. Azt mondják rossz állapotban ugyan, de még életben volt. Fagyási sérülések és a magashegyi agyi ödéma jelei látszódtak rajta. Suhajda Szilárdért péntek hajnalban indult el a keresőcsapat.

Suhajda Szilárd felesége napok óta ül a telefon és a számítógép előtt és várja a híreket. Pintér László szakíró segít neki már napok óra. A Fókusz stábja csütörtökönórákon át, késő estig forgatott a családnál. Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este fél nyolckor küldött jelet. Eszerint elért 8795 méter magasba, a Hillary-lépcső magasságába, mindössze 53 méter szintkülönbségre a csúcstól. 

Csütörtökön végül hírt kaptak róla. Egy hegymászó csapat látta őt. Látták hajnalban felfelé menet is, de akkor azt hitték már nem él, aztán újra láttak reggel, már napsütésben, amikor lefelé ereszkedtek a csúcsról. 8780 méteren, a Hillary-lépcső lábánál. Látták, hogy mozog, de segíteni nem tudtak. Felesége és Pintér László azonnal hívták barátjukat, Klein Dávid hegymászót, majd kerestek minden, még a hegyen lévő csapatot.

Nem jártak sikerrel, nem volt, akit azonnal indíthattak volna, mivel a legtöbben már 48 órája talpon voltak, ezért nem vállalták a küldetést. Így csak péntek hajnalban tudott felszállni egy helikopter, és hajnalban indult három serpa is oxigénpalackokkal felszerelve a kettes táborból a csaknem 8800 méteres magasságba.

Suhajda Szilárd segítők és oxigénpalack nélkül indult az Everest csúcsára.

Hosszabb ideig 8000 méter felett lenni veszélyes a szervezetre. Kialakulhat többek között magashegyi agyi ödéma, aminek a jeleit a magyar hegymászón is látni vélték.

„Az agyi ödéma azt jelenti, hogy az agy elkezd duzzadni, a koponya ugye zárt, mindenféle területek terhelődnek. Térben és időben elkezdem nehezebben elhelyezni magam, aluszékonnyá válok, hallucinálok" – mondta az RTL Híradónak Klein Dávid hegymászó az agyi ödéma tüneteiről, ami okozhat zavart viselkedést, de akár kómát és halált is.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárd életben van abban a magasságban, de én teljes mértékig bízom Szilárdban és a csodákban. Azt gondolom, hogy ha valaki, akkor ő ezt túlélheti ebben a magasságban

 – mondta a stábnak Suhajda szilárd felesége, Legindi Tímea.

A serpák péntek este érhetnek a Hillary-lépcsőhöz: oda, ahol Suhajda Szilárdot utoljára látták. Felesége pénteken már nem akart nyilatkozni, azt mondta, minden erejével a mentésre koncentrál, az információkat férje közösségi oldalán osztja majd meg.

#Híradó#Videó#Sport#suhajda szilárd#top hírek#csúcstámadás#mont everest#eltűnt#keresés

Címlapról ajánljuk