Híradó

Milliós sérelemdíjat kapott a gyermekotthon elbocsátott szakmai vezetője, akit azután rúgtak ki, hogy felmerült egy ötéves kislány megerőszakolása

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. május 17. 18:59

Milliós sérelemdíjat fizet az újpesti önkormányzat az Aranyhíd gyermekotthon volt szakmai vezetőjének, akit még az év elején, rendkívüli felmondással elbocsátottak az állásából. Azután, hogy felmerült a felelőssége egy gyermekbántalmazási ügy kapcsán. A volt vezető munkaügyi bírósághoz fordult, ahol a korábbi munkáltatója vállalta a sérelemdíj kifizetését. Az pedig azóta sem derült ki, hogy a gyermekotthonban valóban megerőszakoltak-e egy kisgyereket.

Egy januári Facebook-poszt Újpest volt fideszes alpolgármesterétől indította el azt a politikai csatározást, melybe végül DK-s és LMP-s önkormányzati képviselők is beszálltak. Arról vitatkoztak, hogy ki és miben hibázott, miután a gyanú szerint az  Aranyhíd gyermekotthonban megerőszakolhattak egy ötéves kislányt a társai. Az önkormányzat belső vizsgálata megállapította, hogy a szakmai vezető hibázott, mert az erőszak gyanújáról késve értesítette a felettesét.

Becker Zita szerint kellett egy bűnbak, aki elviszi a balhét. Azonnali hatállyal elbocsátották az állásából. Ő ezt jogszerűtlennek tartotta, mert szerinte a szakmai előírásoknak megfelelően járt el. Munkaügyi bírósághoz fordult, és személyiségi jogi pert indított azok ellen, akik szerinte – politikai hasznot remélve – a becsületébe gázoltak. A munkaügyi per már befejeződött, mert a felek megegyeztek: az önkormányzat szociális intézménye 1 millió 100 ezer forint sérelemdíjat fizet a volt vezetőnek.

Elégedett abból a szempontból egyáltalán nem vagyok, hogy azok, akik ezt az egész őrületet elindították, és kitették ezeket a gyerekeket, ezt a családot, engem és a szociális szakmát ennek az egész meghurcoltatásnak, azok a politikusok és ott dolgozó volt kollégák nem feleltek ezért. Az, hogy 1,1 millió forintot kaptam, ebben az egészben súlytalan 

– mondta Becker Zita.

Az önkormányzat szerdán azt írta az RTL Híradónak, hogy „a megállapodás nem menti fel az intézmény korábbi vezetőjét” a mulasztásai alól. Becker Zita – bár több helyről is kapott állásajánlatot, jelenleg nem a gyermekvédelemben dolgozik.

Az, hogy valóban megerőszakoltak-e a társai egy ötéves kislányt az otthonban, valószínűleg sosem derül ki. A rendőrség szerdán azt közölte az RTL Híradóval, hogy a „büntetőeljárást megszüntették”, mert ha történt is bűncselekmény, az azzal összefüggésbe hozható személyek is gyerekek voltak.

#Híradó#Videó#aranyhíd gyermekotthon#becker zita#sérelemdíj#elbocsátás#gyermekbántalmazás#top hírek

Címlapról ajánljuk