Híradó

Újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben, a DK szerint kiárusították a várost

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. május 10. 18:54

A 400 milliárd forintos beruházás már januárban is a hírekben szerepelt, de akkor az önkormányzat tagadta, hogy bármilyen megállapodás született volna. A polgármester szerint később egyeztek meg abban, hogy a BMW beszállítójaként letelepülhet a kínai cég környezetbarátnak mondott üzeme a városban. A DK szerint Debrecent kiárusították, a civil tiltakozók szerint a döntéshozók semmibe veszik az embereket.

Az EVE Power egy 400 milliárd forintos beruházást hajt végre Debrecenben. Szijjártó Péter részvételével jelentették be kedden, hogy újabb akkumulátorgyár épül a városban. Az EVE Power a kínai EVE Energy leányvállalata. A debreceni BMW-gyár elektromos autóinak fő beszállítója lesz, ezért itt, a leendő autógyár területén épülhet fel az üzem 45 hektáron. A tervek szerint 2026-ban adják majd át. A kormány 14 milliárd forinttal támogatja a beruházást, ami szerintük a zöld átállás újabb lépcsőfoka.

A debrecenieket megosztja az akkumulátorgyárak létesítése. Nemrég még a CATL, egy másik kínai óriásvállalat Debrecenbe települő üzeme miatt heves hangulatú közmeghallgatások és tüntetések is voltak. Januárban még közleményben tagadta a debreceni városvezetés, hogy megállapodtak volna az EVE Powerrel egy újabb akkumulátorgyár telepítéséről.

A közlemény kiadásának időpontjában valóban nem volt semmilyen olyan megállapodás, ami oda bármilyen befektető, akár akkumulátor, akár más természetű befektető letelepedését jelentette volna. A közlemény a valóságnak minden tekintetben megfelelt 

– mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

A polgármester szerint ezután azonban szóba került az az igény, hogy beszállítóként az EVE Power a városba települjön. A DK szerint a korábbi önkormányzati közlemény csupán a kedélyek csillapítására szolgált.

Kiderült, hogy Debrecen városa kategorikusan elutasítja a gyár építését. És szerintem Papp László egyszerűen nem merte bevallani, hogy ő két rézpénzért, két lyukas fityingért még inkább eladta Debrecent a kínaiaknak 

– így reagált a gyárépítés hírére Varga Zoltán, a DK képviselője.

A gyárépítés ellen tiltakozó mikepércsiek szerint az emberek akaratával szemben hoz ilyen döntéseket a város vezetősége. Kozma Éva azt mondja: Totálisan semmibe veszik Debrecen és a környező városok minden egyes lakóját, nem számít nekik egyetlen emberélet sem. Csak és kizárólag a befektetők.

Az EVE Power megkeresésünkre azt írta, napelemekkel, energiatárolókkal és mindössze 5 százalékos ivóvíz-felhasználással fognak működni, a többit tisztított szennyvízből tervezik megoldani. Azt írták, „tudnak az elmúlt hónapok kritikus felhangjairól”, ezért „a kommunikációjukban az átláthatóságra törekszenek”.

#Híradó#Videó#debrecen#akkumulátorgyár#demokratikus koalíció#bmw#top hírek

Címlapról ajánljuk