Híradó

Sokkot kapott és búcsúlevelet hagyott a halott Sanyika várandós nevelőanyja, miután a rá bízott kisfiú megfulladt

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. április 17. 18:25

Szerda este félrenyelt és megfulladt az a két és fél éves kisfiú, akit nevelőszülei a kocsijuk csomagtartójában vittek szombaton a nyíregyházi rendőrségre. A nevelőanya, miután észrevette, hogy a gyerek meghalt, kocsiba ült a kisfiúval és csecsemő húgával, majd két napig nem ment haza. A Híradónak nyilatkozott az áldozat nagyanyja, azt mondta, a kisfiú tinédzser édesanyja teljes depresszióban van.

Egy szürke kocsi csomagtartójában vitték a két és fél éves Sanyika holttestét a nevelőszülők a nyíregyházi rendőrséghez. Szintén az autóban volt az áldozat egyéves húga, neki Zejnep a neve. 

Kiderült, hogy a kislány és halott bátyja már két napja a kocsiban volt, ugyanis a nevelőanyjuk szerda éjjel indult útnak velük, miután rájött, hogy fiú meghalt. A nevelőanyát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.

Szilágyi László ügyész a Híradónak elmondta: 

Este a nevelőanya megetette a kisfiút, aki félrenyelt és megfulladt, azonban a nevelőanya nem hívott segítséget, orvoshoz sem vitte a gyereket, és mentőt sem hívott hozzá.

A Híradó információi szerint Nyíregyháza egyik társasházas övezetében történt a tragikus baleset. A nevelőanya búcsúlevelet is hagyott, amelyben öngyilkosságot emlegetett.

A nevelőanya egyik közeli családtagja azt mondta, hogy a nőhöz mindkét gyerek nagyon ragaszkodott. A rokon azt állítja, a kisfiú nehezen tudott enni, rágni, tudomása szerint a gyermek torkán akadt falatot ki tudta szedni nevelőanyja. Lefekvés után azonban a gyerek nehezen vette a levegőt, hörögni kezdett. A rokon szerint a fiatalasszony sokkot kaphatott.

A nő nevelt gyermekeivel külön szobában aludt január óta, akkor kerültek hozzá. A családtag szerint senki, még a férje és két vér szerinti gyermeke sem tudta, hová tűntek.

Az ügyész elmondta: a hajnali órákban, amikor a családja elaludt, mindkét gyereket, tehát a már elhunyt kisfiút és annak a húgát is az autóba tette. A holttestét a csomagtartóban helyezte el, a kislányt pedig a gyermekülésbe ültette, és elindult otthonról.

Két napon át autózott a környéken, közben a szerettei telefonon keresték, hogy a rendőröknek is szóltak-e, nem tudni. Végül szombat hajnalban a nevelőanya elmondta szeretteinek, hol van, a férjével ezután mentek bejelentést tenni a rendőrségre.

A két nevelt gyermeket még év elején emelte ki a családból a gyámügy egy szabolcsi faluból, Ilkről, a Híradó információi szerint alultápláltság és a rossz lakhatási körülmények miatt. 

A testvérek gyermekotthonba, majd nevelőszülőkhöz kerültek, 17 éves édesanyjuk és harmadik testvérük pedig anyaotthonba. A nagymamájuk szerint a fiatal anya összetört, amikor megtudta, mi történt a fiával.

A Híradónak nyilatkozott Tóth Julianna, az áldozat nagymamája:

Teljesen depresszióban van, nem bírja feldolgozni. Ezt mi sem tudjuk feldolgozni, ezt nem lehet feldolgozni, hogy egy ennyi idős gyermek… Míg itthon volt velünk, semmi baja nem volt.

A Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozik az a gyermekvédelmi intézmény, ahonnan Sanyika és kishúga nevelőszülőkhöz került. Újabb közleményükben azt írták, a tragédiáról „azonnal tájékoztatták a kiskorú anyát”, és „minden segítséget megadnak” neki, amit lehet. Az elhunyt gyermeket saját halottjuknak tekintik, ezért a temetéséről is gondoskodnak. Jelezték azt is, hogy átfogó belső vizsgálat folyik náluk.

A rendőrség is nyomoz, a nevelőanya egyelőre nem tett vallomást, a nevelőapát tanúként hallgatták ki. Szilágyi László ügyész szerint a rendőrség úgy ítélte meg, hogy nem szükséges az őrizetbevétele a gyanúsítottnak, többek között azért sem, mert a bűncselekmény maximum 5 évvel büntetendő, és figyelembe vették azt is, hogy a nevelőanya gyermeket vár. 

A nevelt kislányt a mentők megfigyelésre kórházba vitték, ő valószínűleg újra a gyermekotthonba kerülhet.

#Híradó#Videó#nyíregyháza#nevelőszülők#halál#fulladás#kétéves kisfiú#csomagtartó#gyermekvédelem#ma

Címlapról ajánljuk