Híradó

Már tesztelik a tanárok teljesítményértékelési rendszerét, ezekkel lehet pontokat gyűjteni

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. április 15. 19:02

Teremdíszítésért, osztálykirándulásért, tanulmányi verseny szervezéséért is plusz pontokat kapnak a tanárok, akik részt vesznek a teljesítményértékelési rendszer tesztelésében. Egyikük szerint a cél ezzel az lehet, hogy minél több munkát végezzenek el. A Belügyminisztérium megkeresésünkre azt írta, hogy a rendszer bevezetéséről még nem döntöttek. Közben a státusztörvény bevezetése ellen 40 ezer aláírást gyűjtött össze a Tanítanék mozgalom és a Noár.

A pedagógusok munkáját 100 pontos skálán értékelő rendszert már tesztelik 30-40 intézményben. A Tanárbloghoz eljutott dokumentumok szerint a tanárok pontszáma függ például helyettesítések számától, a tanított osztályok létszámától és tanórán kívüli feladatok mennyiségétől, a diákok kompetenciafelmérésen elért eredményétől, és attól is, hogy a tanárok milyen rendszeresen tartanak szülői értekezletet vagy fogadóórát – erről a szülőket kérdőívekkel kérdezhetik majd. Azt is pontozzák, ki mennyire motivált.

Ezen kívül a pedagógusok olyan célokat jelölnek ki saját maguknak, amelyek nem kötődnek szorosan a mindennapi munkához – erről az egyik tesztelésben résztvevő tanár beszélt az RTL Híradónak.

„Fontos volt, hogy ezek olyan jellegű célok legyenek, amelyek nem a szorosan vett mindennapi munkánknak a része, hanem mindenféle extra dolgot kellett megkeresni, ilyenek lehettek a versenyeztetés, a korrepetálás” – mondta Almási István pedagógus.

Van, aki teremdíszítést vállat, más osztálykirándulást. Három ilyen célkitűzés teljesítésért maximum 30 pont jár. „Az az érzésem, hogy ez végképp abba az irányba megy el, hogy a pontrendszer segítségével rávezessenek arra, hogy még több feladatot végezzünk. Ez a rendszer arra megy, hogy legyenek lefedve a feladatok, de hogy milyen minőségben, az egyáltalán nem számít” – tette hozzá Almási.

A Belügyminisztérium megkeresésünkre azt írta: a teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről még nem döntöttek. Hozzátették, hogy folyamatosan gyűjtik és elemzik az észrevételeket.

A Noár mozgalom és a Tanítanék mozgalommal már több mint 40 ezer aláírást gyűjtöttek össze az úgynevezett státusztörvény bevezetése ellen, ami megszüntetné a pedagógusok közalakalmazotti jogviszonyát. A szakszervezetek szerint egyelőre nem tudni, hogy az új rendszerben mennyi lesz a tanári fizetés. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője szerint ezzel gyakorlatilag megszűnik az előmeneteli rendszer. 

Szombat délutánig 4400 pedagógus jelezte, hogy megfontolja a tanári pálya elhagyását, ha bevezetik a jogállásukat megváltoztató törvényt.

 

#Híradó#Videó#státusztörvény#tanár#noár#molnár áron#tanítanék mozgalom#teljesítményértékelés#Belföld#pedagógusok#top hírek

Címlapról ajánljuk