Híradó

A valóságos átlagbér jó 20 százalékkal kisebb lehet, mint amit a KSH rendszeresen közöl

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. március 16. 16:59

Átlag fél százalékkal csökkent a fizetések vásárlóereje tavaly – a GKI friss kutatása szerint. Úgy számolnak, havi bruttó 404 ezer forintra rúgott a keresetek átlaga. Ötödével alacsonyabbra a KSH által néhány hete közölt, 516 ezres átlagbérnél, amely csak a dolgozók egy részének béradatait tartalmazza. A kormány szerint tizedik éve nő a reálbér Magyarországon.

Filléres gondokkal küzd, de a kezétől milliárdokat remélnek a játékosok. Tóth Eszter egy lottózóban dolgozik. Idén 20 százalékos fizetésemelést kapott, mégis panaszkodik.

„Még az a szerencsém, hogy kicsi a lakás, így a rezsiköltség nem sokat változott. De a boltban az árakat nagy szemekkel nézzük, naponta vagy hetente mindennek megy föl az ára.”

Három hete jelentette a KSH, hogy 2,6 százalékkal emelkedett tavaly a reálkereset. A statisztikai hivatal szerint az inflációnál is nagyobbat nőtt az átlagbér, megközelítette a havi bruttó 516 ezer forintot. 

Ez a mutató azonban csak a legalább 5 fős cégek teljes állású dolgozóinak bérszínvonalát jeleníti meg. A GKI most egy másik kimutatással, az úgynevezett nemzeti számlák adataival számolt. Ez alapján alig haladta meg a bruttó 400 ezer forintot az átlagos kereset havonta.

 És úgy becsülik, fél százalékkal kevesebbet ért a boltokban, mint egy évvel korábban.

A nemzeti számlák, amelyekben az összes munkavállaló összes munkajövedelme benne van és a KSH havi rendszerességgel közölt kereseti statisztikája között, minimum 22 százalék eltérés van. Tehát az 516 ezer forintos bruttó bérhez képest 404 ezer körüli lehet a 2022-es bruttó bér

– mondta a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

2010 és 2021 között összesen 64 százalékkal nőtt a reálkereset Magyarországon – a KSH átlagbér-statisztikája alapján. A nemzeti számlák viszont ennél visszafogottabb, mindössze 25 százalékos növekedést mutatnak a GKI szerint.

A munkavállalók egy jelentős része messze nem kap akkora bért, mint amekkorát a KSH havi bérstatisztikája kimutat. És a növekedési üteme is jóval kisebb ezeknek béreknek, mint amit a havi adatokból láttunk

– tette hozzá Molnár László

A kormány úgy számol, nőtt tavaly a reálbér. A miniszterelnököt már év elején arról kérdezték, hogyan változhat a fizetések vásárlóértéke idén.

„Azt biztosan mondhatom önnek, hogy a 22-es és 23-as év egészét tekintve, a kettőt egy időszaknak bekönyvelve a bérek Magyarországon valóságos értéküket, reálértéküket tekintve is nőni fognak, a két évben együttvéve” – közölte Orbán Viktor január 13-án az állami rádióban.

Ma megkérdeztük a kormányt, hogy alakulhat a fizetések vásárlóértéke, ha kifejezetten csak az idei évet vizsgáljuk. Annyit válaszoltak, hogy, 

a reálbérnövekedés már 10. éve, azaz 2013 óta tart.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#reálbér#fizetés#béremelés#top hírek

Címlapról ajánljuk