Híradó

Már működnie kéne a covidvakcinákat ontó debreceni gyárnak, de még csak szerkezetkész, és a járványnak is vége

Nagy Kornél CsabaNagy Kornél Csaba

2023. február 26. 16:06

Kérdés, van-e még értelme Covid elleni vakcinát gyártani – erről beszélt a szombati kormányinfón Gulyás Gergely, amikor a Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyárról kérdezték. Palkovics László az alapkő letételekor azt mondta, hogy 2022 végén már megindul a gyárban a vakcinagyártás, az épület azonban még mindig csak szerkezetkész. A Híradó által megkérdezett víruskutató szerint a koronavírus elleni oltóanyagra időközben lecsökkent az igény, és nem is valószínű, hogy újra növekedne.

Vasbeton pillérek magasodnak Debrecenben, így néz ki most a nemzeti oltóanyaggyár, aminek építését még 2021-ben jelentették be, amikor a koronavírus-járvány éppen tetőzött a világban. A beruházást azzal magyarázták, hogy a vakcinagyár megszünteti a függést a külföldi beszállítóktól, ráadásul Magyarország bekapcsolódhat az Uniós exportba is. Az alapkövet még abban az évben, szeptemberben lerakták.

Jövő év végén ebben a gyárban már vakcinát fogunk előállítani

– mondta Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette: a létesítményben 20 millió adag különböző típusú oltóanyagot tudnak majd gyártani évente – többek között koronavírus ellenit is. Elsősorban magyar vakcina előállítása volt a cél, de orosz, kínai, kanadai és izraeli oltásokról is tárgyaltak akkor. Döntés viszont azóta sem született, az üzem sincs még kész.

Maga a gyár az több, mint szerkezetkész. Az a kérdés, hogy még van-e értelme Covid elleni vakcinát gyártani, vagy más vakcinát kell. De a vakcinagyártási képesség az mindenféleképpen fontos és előnyös

– mondta a kormányinfón Gulyás Gergely. Hozzátette, ennek felülvizsgálása az egészségügyért felelős Belügyminisztérium feladata. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint ciklikusan visszatérő betegségekre kellen koncentrálni. Ilyen például az influenza.

Nem feltétlenül a koronavírusra kell bazírozni ezt a vakcinagyárat. Hiszen a koronavírus elleni vakcinaigény lecsökkent az utóbbi hónapokban. És kicsi az esélye, hogy ez újra felfut

– mondta Rusvai Miklós víruskutató.

Az RTL Híradó kereste a kormányt, hogy mikor születik döntés a gyár jövőjéről, de nem válaszoltak.

Nyitókép: A nemzeti oltóanyaggyár jelenlegi állapota – Fotó: RTL Híradó

#Híradó#Videó#debrecen#oltóanyaggyár#vakcinagyár#koronavírus

Címlapról ajánljuk