Híradó

„Azt érezzük, hogy teljesen törvényeken felül áll ez a cég” – mindegy, mit akarnak a helyi lakosok Gödön és Debrecenben?

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. február 13. 17:49

Kezdődhet az építkezés Debrecenben, megkapta az engedélyt a kínai akkumulátorgyár. Az ügyben civilek országos népszavazást kezdeményeznek. Közben a gödi akkumulátorgyár is megkapta az engedélyt, ők arra, hogy beindíthassák a veszélyes vegyi anyagokkal dolgozó üzemrészt. Mindkét városban a helyiek tiltakozása ellenére építhetik illetve bővíthetik a gyárakat. Áder János volt köztársasági elnök arról beszélt: nem kell félni ezektől az üzemektől.

Nem kell Samsung! – ez volt a gödiek véleménye a múlt heti lakossági fórumon, amit a Samsung akkumulátorgyár veszélyes anyagokkal dolgozó üzemegységének bővítéséről tartottak. A gyárat az elmúlt években összesen 39-szer büntette meg a katasztrófavédelem, több mint 100 milliót fizettek többek között azért, mert nem szereltek fel tűzvédelmi berendezéseket a tűzveszélyes gyárban.

Az RTL Híradó a katasztrófavédelmi főigazgatóságot kérdezte arról, mi a garancia arra, hogy a Samsung betartja majd a szabályokat. Azt írták, hogy a dokumentáció vizsgálata mellett most a helyszínen ellenőrizték, teljesülnek-e a biztonsági jelentésben leírtak, ami az engedélyeztetési eljárás alapja. Azt is írták, hogy rendszeres és véletlenszerű ellenőrzéseket is tartanak majd, és ha kell, bírságolnak.

A helyi civilek szerint a bírságoknak láthatóan nincs visszatartó ereje. Egyikük, Bodnár Zsuzsa azt mondta: 

Azt érezzük, hogy teljesen törvényeken felül áll ez a cég. Rengeteg egyéb dolgot is elkövetetett. Túlépítette a gyárát, fennmaradási engedélyt kapott rá, kifizette a közel 100 millió forintos büntetést.

Mikepércsen is elkeseredettek a helyiek, ott is hiába tiltakoztak: a kínai CATL hatalmas akkumulátorgyára is megkapta az engedélyt, kezdődhet az építkezés. Panyikné Béres Ibolya úgy fogalmazott:

Ha már engedélyezték, esélytelenné válik az egész. Sajnos semmibe vesznek bennünket.

Rőt Andorné pedig attól tart, hogy érezni fogják a vízfelhasználás és a levegőszennyezés hatásait. 

Az engedélyt kiadó kormányhivatal azt írta: a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. Erről beszélt klímavédelmi podcastjában Áder János volt köztársasági elnök is. Úgy fogalmazott:

Egy olyan zárt technológiáról beszélünk a debreceni gyár és a többi gyár esetében is, ahol ha betartják a technológiai előírásokat, és ezt a hatóságok szigorúan ellenőrizni fogják, akkor a víz-, levegő-, talajszennyezés nem jelent veszélyt.

Az LMP szerint viszont felelőtlenség ekkora energia- és vízigényű gyárak Magyarországra telepítése, ezért nemcsak népszavazást kezdeményeztek, hanem aláírásgyűjtésbe is fogtak a gyárak ellen. Kanász-Nagy Máté, a párt politikusa szerint spórolni és takarékoskdoni kellene, „nem pedig olyan gyárakat és üzemeket Magyarországra csábítani, amelyek az energiánkat és vizünket pazarolják”.

Országos népszavazással szállnának szembe az akkumulátorgyárakkal civilek is. Ők elsősorban a termőföldet féltik a beruházásoktól. A kérdésről kedden a parlament Fenntartható Fejlődés bizottsága is tárgyal.

#Híradó#Videó#göd#debrecen#akkumulátorgyár#catl#Samsung#környezetszennyezés#helyiek#népszavazás#tiltakozás#gyár#ipar#áder jános#Gazdaság#top hírek

Címlapról ajánljuk