Híradó

Lánchíd-ügy – „a két fél közül a kormány van mulasztásban, és nem a főváros”

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. december 25. 18:05

A kormány van mulasztásban, nem a főváros – reagált a főpolgármester kabinetfőnöke Orbán Viktor Lánchíddal kapcsolatos kijelentésére. A miniszterelnök szerdán a kormányinfón azt mondta, jogászokkal vizsgálják meg, hogy a főváros szerződést szegett-e, amikor csak a közösségi közlekedés és a kerékpárosok előtt nyitotta meg a hidat. Ezután dől el, a kormány kifizeti-e a felújításhoz ígért 6 milliárd forintos támogatást.

Egyelőre csak taxik, autóbuszok és biciklisek használhatják a december közepén részben megnyitott Lánchidat.

Azért csak részben adták át, mert a járda még nem készült el – egyelőre azon vannak például a munkához szükséges állványok is. A felújítás összesen 26 milliárd forintba kerül, amiből a kormány és a főváros megállapodása alapján 6 milliárd forintot az állam fizet. 

Egy hete azonban a Területfejlesztési Minisztérium közölte, hogy a főváros megszegte a megállapodást azzal, hogy nem engedi fel a hídra az autókat, ezért a kormány nem fizeti ki az összeget. Néhány nappal később Orbán Viktor már árnyaltabban fogalmazott:

„Hát van egy szerződés valóban. Majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból, nem venném el tőlük a kenyerüket. De azt megemlítem, hogy a Lánchíd mégiscsak egy igazi magyar hungarikum. Fölújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá, és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni. Ez óriási. Az egyetlen jó hír, hogy a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek. Itt tartunk.”

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke erre a Híradónak úgy reagált, ők mindent a megállapodás szerint teljesítettek:

Hogyha a kormányzati ügyvédek átvizsgálják az eddigi papírokat, akkor azt látják, hogy a két fél közül a kormány van mulasztásban, és nem a főváros. 

Ugyanis a kormány vállalta azt a kormányhatározatában, hogy biztosítja ezt a 6 milliárdot, és erről megköti a fővárossal a támogatási szerződést. Ezek nem történtek meg azóta” – fogalmazott.

Arról, hogy a részleges átadás után nem hajthat fel mindenki a Lánchídra, szintén a kormánnyal együtt döntött a főváros a kabinetfőnök szerint. Hozzátette: ha valóban írásbeli tájékoztatást kapnak egy olyan kormánydöntésről, ami felülírja a korábbit, és előírja, hogy nem kapja meg a főváros az ígért pénzt, akkor újra kell tervezniük a költségvetést.

A főpolgármester ígérete szerint a beruházás utolsó fázisában a budapestiek szavazhatnak majd arról, hogy maradjon a gyalogos közlekedéssel kiegészülő jelenlegi forgalmi rend, vagy minden autó előtt megnyissák-e a Lánchidat. Karácsony Gergely az Mfor.hu-nak arról beszélt: a híd „gyalogos megközelíthetőségét radikálisan szeretnék javítani”. Így például „a pesti oldalon megszüntetnék a nagy körforgalmat, helyette egy zöld teret alakítanának ki”.

#Híradó#Videó#lánchíd#kormány#főváros#karácsony gergely#orbán viktor#balogh samu

Címlapról ajánljuk