Híradó

Húsvétig maradhat az élelmiszerárstop, több ellenőrzéssel, nagyobb büntetésekkel

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. december 10. 17:45

Húsvétig meghosszabbítaná a kormány az élelmiszerár-stopot – írja a Portfolio. A gazdasági portál több forrásból is úgy értesült, hogy az árak befagyasztása nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. Az viszont egyre kevésbé tetszik a kabinetnek, hogy egyre drasztikusabb a hiány az érintett termékekből, ezért a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is tervez. Az Agrárminisztérium nem erősítette meg az értesülést, igaz, nem is cáfolta.  

Az elmúlt napokban az ország különböző pontjain, különböző élelmiszerüzletekben készültek felvételek az üres polcokról. Hűlt helye az árstopos termékeknek, pedig a boltosok szerint a vásárlók keresnék.

Vinnék napi szinten az olajat, cukrot, lisztet, de sajnos mi sem tudjuk beszerezni, úgyhogy nem árulunk semmi árstopos terméket

– tudtuk meg Sitler Rózsa eladótól. Tej sincs – tette a hozzá a pécsi kisbolt eladója. Azt pedig már a vásárlók mondták, hogy máshol sem jobb a helyzet.  

Volt, aki azt mesélte, van, hogy öt-hat boltba el kell menni, mire kapnak egy-két kilót valamiből. Más pedig nem érti, hogy jutottunk el idáig.

Tavaly ősszel kezdődött. Akkor döntött úgy a kormány, hogy befagyasztja a cukor, a liszt, az étolaj, a 2,8 tized százalékos UHT tej és néhány hentesáru árát. Ideiglenesen. Azóta több mint egy év telt el, az árstopos termékek köre a tojással és a burgonyával bővült – elméletileg december 31-éig. Most viszont a Portfolio úgy értesült, hogy a kormány egészen húsvétig meghosszabbítaná az élelmiszerár-stopot.

Hornyák József a Portfolio elemzője elmondta:

Az árstop meghosszabbítása mindenképpen rossz hír abból a szempontból, hogy a vállalatok arra kényszerülnek, hogy más termékeknek az árát tovább és tovább emeljék. Már így is az Európai Unióban rekorder a magyar infláció, az élelmiszerinfláció meg a legfrissebb adatok alapján már 44 százalékos.

Pedig a kormány célja éppen az lett volna a hatósági árak bevezetésével, hogy fékezze az inflációt. Szerintük ez egyébként sikerült is. Gulyás Gergely még áprilisban arról beszélt, hogy az élelmiszerárstop pedig mintegy 1 százalékponttal csökkenti a teljes inflációt.

A Portfolio értesülését az árstopok meghosszabbításáról az Agrárminisztérium nem erősítette meg. Azt írták, hogy „a piaci helyzet alakulásának, és a magyar családok igényeinek figyelembevételével" döntenek majd a hatósági áras élelmiszerekről. Hasonló hangzott el a legutóbbi kormányinfón is, amikor a benzinárstop megszüntetését bejelentették.

A gazdasági elemző szerint az árstop legnagyobb vesztesei a kisboltok.

Nekik nagyon fáj az, hogy különböző termékeket csak árstoposként tudnak eladni, mert nincsen annyira nagyon sok termékük, amin kompenzálni tudnák a veszteséget 

– tette hozzá Hornyák József.

Az idén négyezernél is több kisbolt mehet csődbe a szakértők szerint. Még úgy is, hogy a kormány programot indított a megmentésükre, és eddig ötvenmiliárd forint fejlesztési támogatást fizettek ki.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#élelmiszerárstop#hosszabbítás#ársapka#kisbolt#top hírek

Címlapról ajánljuk