Híradó

Utolsó rohamra indultak a napelemre vágyók, megsokszorozódott az igénybejelentések száma

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2022. október 28. 18:59

Megrohamozták a szolgáltatókat a napelemes igénybejelentőkkel, sokan az utolsó perceket is kihasználják. Az Eonhoz két hét alatt 27 ezer, az Opusz Titászhoz 5600 bejelentés érkezett, mindkét cégnél ez a meglévő napelemes ügyfeleik negyede. Aki október 31-e után adja be az igénylést, az már nem táplálhat vissza áramot a hálózatra. Szakmai szervezetek szerint a kormány ezzel a döntéssel sokszorosára növelte a napelemes beruházások megtérülését. Petíciót írtak a kormánynak, amelyben a döntés módosítását kérik.

A betáplálást felfüggesztjük… – közölte két hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (amúgy ugyanabban a mondatban, amelyikben közelebbről nem részletezett „zöld átállást” jelentett be). Ezt azt jelenti, hogy újonnan felszerelt lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba. A Manap Iparági Egyesület elnöke egy sajtótájékoztatón Híradónk kérdésére elmondta, a legtöbb szolgáltatónál egy hét alatt a korábbi sokszorosára nőtt a benyújtott igények száma.

Az első bejelentés, az október 13-i kormányinfó utáni hét napban nagyjából annyi igénybejelentés ment be a szolgáltatókhoz, ami máskor fél év alatt ment be, úgyhogy valóban nagy a roham

– mondta Szolnoki Balázs, a Manap elnöke.

Azóta kiderült, hogy az október 31-ig beadott csatlakozási kérelmekkel még a korábbi feltételekkel lehet csatlakozni a hálózathoz. A Híradó megkeresésére az állami MVM érdemben nem válaszolt, az Eon és az Opusz Titász viszont igen. Azt írták,

az Eonhoz a két héttel ezelőtti kormányinfó óta 27 ezer új napelemes igénybejelentés érkezett. Ez a jelenlegi 87 ezer napelemes ügyfelük több mint negyede. Az Opus Titászhoz 5606 igénybejelentés érkezett, ami szintén nagyjából negyede a meglévő 23 ezer napelemes ügyfélnek.

A kormány a módosítást azzal indokolta, hogy a hálózat nem képes már befogadni a napelemek által megtermelt és visszatáplált áramot. A hálózatfejlesztésre részben az uniós helyreállítási alapból költenének, de az MVM két szolgáltatási területén mégis előfinanszírozza az állam a beruházásokat. Steiner Attila államtitkár jelentette be, hogy mivel elhúzódnak a tárgyalások az unióval, 103 milliárd forintos keretösszegből támogatnak több elosztótársaságot, a Démászt és az Émászt.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint a kormány napelemekkel kapcsolatos rendelete több ponton hibás. A Manap-pal közösen petíciót írtak, ebben például azt kérik, ahol a hálózat elbírja, engedjék a lakossági visszatáplálást, és közöljék, pontosan mikor oldják fel az általános tilalmat. A rendeletben ugyanis átmeneti intézkedésként írnak a korlátozásról.

#Híradó#Videó#napelem#orbán-kormány#rendelet#szigorítás#top hírek

Címlapról ajánljuk