Híradó

Az ígéret ellenére eddig nem jelent meg az új napelemes rendelet

Daróczi DóraDaróczi DóraVorák AnitaVorák Anita

2022. október 25. 18:04

Bár hétfőre ígérte Gulyás Gergely miniszter, még ma sem jelent meg a kormányrendelet az új napelemes szabályozás részleteiről. Már csak 6 nap maradt, aki ezután jelenti be igényét napelemes rendszerre, nem tölthet vissza áramot a hálózatra. A felhasználók között nagy a bizonytalanság a részletek miatt, volt, aki az RTL-nek arról beszélt, elállna a még meg nem valósult, 100%-os támogatású napelemes pályázatától, ha kiderülne, az sem éri meg.

„Nagy valószínűséggel hétfőn jelenik meg a kormányrendelet” – ezt mondta szombaton Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Cikkünk megjelenéséig azonban mindez még nem történt meg.

Csaknem 2 hete jelentették be, hogy ezentúl a lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot a hálózatra, így viszont kérdéses az új beruházások megtérülése. A kormány azzal indokolta a döntést, hogy az elektromos hálózat nem bír el több visszatöltést. Hogy a változás mit jelent pontosan, azt azóta szeretnék megtudni az érintettek. Egy napelemes Facebook-csoportban is többen várták a hétfőre ígért rendeletet a részletekkel: aki ugyanis 6 napon belül bejelenti az igényét napelemes rendszer telepítésére, annak még megengedik, hogy felcsatlakozzon a hálózatra. A napelem szövetség mindenki arra bíztat, siessenek az igénybejelentéssel.

Azóta is várjuk minden nap a részletszabályokat, és figyeljük megfeszített figyelemmel a magyar közlönynek az aktuális számait, ez nem jelent meg. Azért jelent nagyon nagy problémát nekünk ez, mert az eredetileg műszakilag egyeztetett verziókban ez a tilalom egyöntetűen ez nem szerepelt

– mondta Kiss Ernő, elnök.

Gulyás Gergely is arról beszélt korábban, hogy azokra nem vonatkozik a változás, akiknek már van napelemük, vagy előterjesztett igényük. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen dokumentumokra lesz szükségük az érintetteknek, akik között így most nagy a bizonytalanság. 

Egyikük azt mondta az RTL-nek, hogy 100%-os támogatású napelemes pályázatra jelentkezett, de a kivitelező még semmit nem csinált. 

Ha a rendelet szerint végül ők sem tölthetnének vissza áramot, akkor inkább elállna a pályázattól. Még úgy is, ha elbukja a már befizetett több mint félmillió forintját.

Nekem bent van most ugye a pályázatom. Azt, hogy ezt megcsináljam-e saját pénzen, próbáljak arra spórolni, vagy elálljak az egész pályázattól? Mert sokan ezt tették – mondta a híradónak az egyik név nélkül nyilatkozó érintett.

Kérdeztük a kormányt, hogy mikor jelenik meg a rendelet a részletekről, de érdemben nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#Gazdaság#napelem#magyar közlöny#kormányrendelet#pályázat#ma

Címlapról ajánljuk