Híradó

Zacher Gábor: Egyre több olyan beteggel találkozunk, akinek nincs társadalombiztosítása

Major EszterMajor Eszter

2022. október 24. 19:17

A 2020-as szigorítás óta előbb 55, majd 141 ezerre nőtt azoknak a száma, akik kiestek az egészségügyi rendszerből. Egy háziorvos a Híradónak azt mondta, előfordult, hogy a biztosítatlan beteg helyett később neki számlázták ki az ellátás költségét.

Másfél év alatt duplájára nőtt azoknak a száma, akik kiestek az egészségbiztosítási rendszerből tb-tartozás miatt – adta hírül a Népszava. 141 ezer olyan adós van, akinek nincs biztosítása, nekik az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kell utólag. A Híradónak nyilatkozó háziorvosnál például előfordult olyan eset, amikor a beteg helyett később neki számlázták ki az ellátás költségét.

A rendszerben a zöld szín a jó, azt jelenti, hogy rendezett a társadalombiztosítás, a piros viszont tartozást jelez. A barna a legrosszabb: ez hat hónapnyi tb-tartozás esetén villan fel a képernyőn, azt jelenti, hogy a szóban forgó személy nem kaphat ingyenes ellátást.

A kormány 2020 nyarán vezette be a szigorítást arra hivatkozva, hogy túl sok a visszaélés. Egy évvel később 55 ezerre emelkedett azok száma, akik kiestek az egészségügyi rendszerből, ez a szám idén októberre 141 ezerre emelkedett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Bélteki Béla nyíregyházi háziorvos is azt tapasztalja, hogy egyre több ilyen páciense van. Ha őket ellátja, vagy gyógyszert ír fel nekik, annak költsége őt terheli. A Híradónak úgy fogalmazott, ha ilyen beteget is ellát, „akkor igen-igen nagy eséllyel a biztosító azt fogja mondani, hogy nem lett volna szabad ellátni, gyógyszert felírni, és 

velem fizetteti meg azt a bizonyos összeget, amit a biztosító finanszírozott meg a beteg részére. 

Az ő praxisában már előfordult, hogy két vagy három hónap elteltével büntetést kapott ilyen esetért – tette hozzá.

Zacher Gábor sürgősségi szakorvos azt mondta, a sürgős, életmentő beavatkozásokat ugyan elvégzik, de utólag kiszámlázzák a betegnek. Tőlük legfeljebb 750 ezer forintot kérhetnek el.

Pontosan ugyanúgy látjuk el azokat a betegeket, akiknek van érvényes társadalombiztosításuk, mint akinek nincsen. Egy biztos, hogy egyre több ilyen beteggel találkozunk.

Rékassy Balázs egészségügyi szakértő szerint többnyire olyan emberekről van szó, akik nem tudják befizeti a biztosítás összegét. Vagy azért, mert nincs munkaviszonyuk, vagy senki nem fizet utánuk tb-t, és ők maguk sem fizetik be azt a havi 8700 forintot, ami a minimum biztosítási jogviszonyhoz kell. 2023-tól ez az összeg 9000 forintra nő.

A tb-tartozások témájában az egészségbiztosítási alapkezelőt és a Belügyminisztérium adásig nem nyilatkozott a Híradónak.

#Híradó#Videó#egészségügy#top hírek#zacher gábor#tb#társadalombiztosítás#egészségbiztosítás

Címlapról ajánljuk