Híradó

Nem sok ponton érintkeznek a valósággal a nemzeti konzultáció kérdései

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2022. október 16. 19:05

Több kérdésnek ténybeli alapja sincs a nemzeti konzultációban, ezt állítja az Eurológus híradónknak nyilatkozó szakértője. Olyan szankciókról kellene véleményt mondaniuk a magyar embereknek, amelyek nem is kerülnek majd az uniós állam- és kormányfők tanácsa elé. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint bár a kérdések azt sugallják, de nem a szankciók miatt van összeomlóban a magyar gazdaság. A kormány szerint a konzultáció eredménye hasznos eszköz lehet a brüsszeli tárgyalásokon.

Magyarország kormányának Facebook-oldalára feltöltött új borítóképen egy bomba látható, ami a „brüsszeli szankciókat” jelképezi. A bomba a kormány szerint az orosz agresszorra kivetett szankciók, amelyek minket tesznek tönkre.

Sokak szerint végtelenül ízléstelen a kép, hiszen egy emberek tízezreinek halálát többek között valódi bombákkal okozó háború kapcsán született. Persze Orbán Viktortól nem áll messze a háborús retorika.

Múlt pénteki rádióinterjúját ugyanez a korábban sokszor használt retorika jellemezte, amikor az uniós szankciókról és az inflációról beszélt. Olyanokat mondott, hogy „egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk”, meg „harcolni kell”, „megindítjuk a magunk küzdelmét”, továbbá „késhegyre menő csatákat vívunk”.

Orbán szerint a mostani nemzeti konzultáció is hasznos eszköz lehet a brüsszeli tárgyalásokon. Arról is beszélt, hogy sehol nem kérdezték meg az embereket Európában arról, mit gondolnak a szankciókról.

„A szankciókat nem demokratikus úton vezették be. Erről nem kérdeztek meg senkit. Ezekről a szankciókról döntöttek a brüsszeli bürokraták, meg az európai elit” – közölte a rádióban.

Csakhogy a valóságban a magyar kormány eddig minden szankcióra igennel szavazott. 

Ezekről ugyanis az állam- és kormányfők tanácsa dönt. Az Eurológus brüsszeli tudósítója szerint már csak ezért is alaptalan, amikor a nemzeti konzultáció kérdőíve az Európai Parlamentre, vagy brüsszeli döntéshozókra utal. Mint ahogy a gáz, vagy az atomenergia embargójára, illetve a paksi bővítésre vonatkozó kérdéseknek sincs ténybeli alapjuk.

„Ezekben a témákban abszolút nincs ilyen javaslat. Tagállami kezdeményezések vannak, például a gázra vonatkozóan, de egyáltalán nincs meg az a támogatottság, ami elég lenne ahhoz, hogy az Európai Bizottság ezzel egyáltalán komolyan foglalkozzon” – magyarázta a Híradónak Arató László.

A „konzultációs” kérdőív első pontja például arra kérdez rá, egyetért-e a kitöltő az olajszankciókkal, bár meg is említik, hogy Magyarországra ezek nem vonatkoznak. Arról viszont nincs szó, hogy ezek a megszorítások még nem léptek hatályba.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint egyetlen kérdést kellene feltennie a kormánynak, azt, hogy ki felelős az összeomló magyar gazdaságért.

Ezért Orbán Viktor és kormánya a felelős. A magas áfa, az elképesztően elszálló forint, az Európai Unióval való folyamatos háború

 – szögezte le Ujhelyi.

A kormány konzultációs kérdőívét december 9-ig küldheti vissza, vagy töltheti ki online, aki akarja.

A nemzeti konzultáció kérdőíveit csütörtökön kezdték el postázni, a kérdések a következők:

  • Ön egyetért-e a brüsszeli olajszankcióval?
  • Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért-e a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  • Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  • Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal

 

#Híradó#Videó#politika#top hírek#nemzeti konzultáció#rtl#szankciók

Címlapról ajánljuk