„Ez a város számára katasztrofális” – 300 embert bocsát el az ózdi Wellis, amelynek indulását két éve Szijjártó Péter jelentette beHáromszáz embert bocsátanak el a jakuzzikat és medencéket gyártó ózdi Wellisből. A cég szerint az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatásai miatt töredékére csökkent termékeik iránt a kereslet, így decemberig kénytelenek megválni ózdi dolgozóik felétől. A cég indulását – 3 milliárd forint állami támogatással – két éve Szijjártó Péter miniszter jelentette be.
Híradó

„Ez a város számára katasztrofális” – 300 embert bocsát el az ózdi Wellis, amelynek indulását két éve Szijjártó Péter jelentette be

Révai Hajdu ViktóriaRévai Hajdu Viktória

2022. október 8. 18:53

Háromszáz embert bocsátanak el a jakuzzikat és medencéket gyártó ózdi Wellisből. A cég szerint az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatásai miatt töredékére csökkent termékeik iránt a kereslet, így decemberig kénytelenek megválni ózdi dolgozóik felétől. A cég indulását – 3 milliárd forint állami támogatással – két éve Szijjártó Péter miniszter jelentette be.  

Alig volt mozgás szombaton délelőtt az ózdi gyárnál. Sokkolhatta az itt dolgozókat, amikor egy nappal korábban bejelentették, hogy elbocsátják a dolgozók felét.

Bálint-Szekeres Enikő, a Wellis Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője azzal indokolta a lépést, hogy 

az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatására a korábbiakról töredékére csökkent a medencekereslet Európában, mondhatni erőteljesen befagyott az európai medencepiac. Ezért sajnos háromszáz dolgozónk elbocsátására kényszerülünk az ózdi üzemünkből. 

Fizikai dolgozókat küldenek el decemberig. Az RTL Híradó beszélt Radics Attilával, akinek a fia a gyárban dolgozik. Az ő állása megmaradt, de több barátját elküldik:

Ijesztő, mert neki is van családja, el kell tartani, csekkeket ki kell fizetni, jönnek a számlák, vízdíj, villany, gáz, ezek ám kemény dolgok. 

Nem ez az első tömeges létszámleépítés a városban. A svájci ABB két éve jelentette be, hogy bezárja gyárát, és elküldenek 1200 dolgozót. Idén bezárt a város másik nagy foglalkoztatója, a Johnson Electric is.

A gyárbezárások után a kormányzat hónapokon át próbált munkahelyeket vinni a városba. 2020 őszén, majdnem pontosan két évvel ezelőtt a magyar tulajdonú jakuzzi- és medencegyártó cég, a Wellis Ózdra települését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. Elmondta akkor, hogy ez a nyolc és fél milliárd forintos 

beruházás nyolcszáz új munkahelyet hoz létre Ózdon és környékén, és ehhez a kormány 3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Alig egy évvel a bejelentés után Szijjártó hivatalos útra Pozsonyba repült, méghozzá ezzel a sugárhajtású repülőgéppel, ami akkor a Wellis Magyarország Zrt. tulajdona volt – ezt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derítette ki. Hogy miért a Wellis magángépével ment a 200 kilométerre lévő szlovák fővárosba, arra sem a miniszter, sem a cég nem válaszolt akkor.

A Wellis leépítéséről Janiczak Dávid, a város polgármestere Facebook-kommentekből értesült. Azt mondja, lesújtotta a hír.

Korábban 2400-2500 főt foglalkoztattak azok a nagy foglalkoztatók, akiknek a jelenlegi épületeiben most összesen 394 ember dolgozik. Ez a város számára katasztrofális. 

A Wellis Magyarország Zrt. azt vállalta, hogy 800 embert foglalkoztatnak majd Ózdon. Az elbocsátások után háromszázan maradnak. A cég ma a Híradónak azt mondta, a 3 milliárd forint állami támogatásnak csak egy kisebb részét kapták meg, mert a vállalásaik nem teljesültek.

#Híradó#Videó#Gazdaság#elbocsátás#ózd#wellis#leépítés#kirúgás#szijjártó péter#válság#Janiczak Dávid#top hírek

Címlapról ajánljuk