Híradó

Durván megnőttek a rendszerhasználati díjak a rezsiszámlákon, ez az oka

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. szeptember 21. 20:29

Többe kerül az energiahálózatok működtetése az elszálló áram és gázárak miatt, ezért kell emelni az úgynevezett rendszerhasználati díjakat – mondta a Híradónak egy energiapiaci szakértő, miután több nézőnk jelezte: nem értik, miért nő ez a költség is a számlában. Az áram esetében már nyáron megemelték az átviteli díjat, a gáznál októbertől emelkedik a rendszerhasználati díj.

Az egyik hónapban még csak 5600, a következőben már majdnem 8 ezer forint rendszerhasználati díjat számoltak el a Híradó egyik nézőjének áramszámláján. Többen is azzal keresték meg a Híradót, hogy nem értik, miért kell ezért többet fizetniük. A drágulást alapvetően a fogyasztás alapján fizetendő úgynevezett átviteli díj okozza.

„Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a rendszerhasználati díjban” – magyarázta a Híradónak Holoda Attila energiapiaci szakértő.

Az áram esetében az Energiahivatal idén nyáron emelte három és félszeresére az átviteli díjat. Gulyás Gergely miniszter akkor azt mondta, ez nem jelent plusz bevételt az államnak.

„A rendszerhasználati díjat az MVM annak megfelelően számolja ki, hogy mennyi a valós költsége a rendszerhasználatnak. Tehát ott semmilyen plusz állami bevétel vagy akár céges MVM bevétel nincsen. És hogy a rendszerhasználati díj radikálisan megnövekedett volna, ebben én nem vagyok olyan száz százalékig biztos” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a július végi kormányinfón.

Most azért tapasztaljuk ezt a brutális emelkedést a rendszerhasználati díjban, mert ez egy piaci szolgáltatás, amit ők végeznek, de ugyanúgy a piacról szerzik be hozzá az energiát és az energia-áremelés az őket éppúgy érintette, mint a fogyasztókat érinti

– mondta Holoda Attila.

A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is látható lesz. A köbméterenkénti 20 forintos drágulást azonban a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik. Ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami októberben, novemberben és decemberben nagyjából 752 forint lesz köbméterenként.

Azt, hogy januártól mennyi lesz a gáz ára, várhatóan december második felében határozza meg az Energiahivatal.

#Híradó#Videó#Gazdaság#gáz#rendszerhasználati díj#top hírek

Címlapról ajánljuk