Híradó

Ha létezne sem fogadná el az abortuszszabályok szigorítását az öt éve megszűnt Bábaszövetség

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. szeptember 15. 18:15

Csütörtöktől hatályos az a belügyminiszteri rendelet, amely alapján a nőket terhességmegszakítás előtt szembesíteni kell a magzat életjeleivel. Az Egészségügyi Közlönyben a már 5 éve megszűnt Országos Bábaszövetség szerepel, mint olyan szakmai szerv, amellyel az abortusz szabályainak átírásáról egyeztettek. A szövetség volt elnöke megdöbbenve értesült arról, hogy rájuk hivatkoztak. 

Nem kívánt terhesség esetén a nőnek a magzat ultrahangképét, a szív pulzációját egyértelműen azonosítva meg kell mutatni és a szívhangot meg kell vele hallgattatni- áll a Belügyminisztérium által kiadott Egészségügyi Közlöny hétfői számában. A dokumentumban a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket tették közzé. Az is szerepel benne, hogy azokat az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet is elfogadta. Pedig a szövetség már 2017-ben megszűnt.

Egyrészt nincs is már Bábaszövetség, másrészt még ha lett volna is, olyanra hivatkoznak, ami nem történt meg, egyértelműen ez egy hazugság, legalábbis egy nemtörődömség. Azért egy méltatlan besorolás, mert olyan helyre kerülünk, ahova, mint szervezet nem kerülnénk

– mondta Nováky Rita az RTL-nek.

Nováky Rita, a szövetség volt elnöke arról is beszélt, a Bábaszövetség utoljára 2014-ben vett részt a szakmai együttműködésben. A Belügyminisztérium nem válaszolt arra a megkeresésünkre, hogy miért hivatkoznak egy már nem létező szervezetre. A módosítást korábban szakmai ajánlásokkal indokolták, és azzal, hogy kutatások szerint a magyarok csaknem kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. Az RTL által kérdezett pszichológus szerint a módosítás nagy érzelmi terhet helyezhet a várandós nőkre, de azokra a gyerekekre is, akik esetleg a lelkiismeretfurdalás miatt születnek meg.

Egy egyébként is traumatizáló helyzet még traumatizálóbbá és megterhelővé válik a nők számára és nem biztos, hogy ez a hatás az, amit el szeretnénk érni

– mondta Knapek Éva. Hozzátette: „nem várt gyereknek születni szintén nagyon traumatizáló és olyan életesemények következhetnek ezután, amivel nem számolunk, például, hogy egy egyébként is nehéz helyzetben lévő családba beleszületni nem várt gyerekként mennyire nehéz indulás.”

A kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket képviselő jogvédő szervezet, a Patent Egyesület levélküldő kampányt indított. Arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vonja vissza a csütörtökön életbe lépett módosításokat. Kezdeményezésükhöz eddig több, mint 6 ezren csatlakoztak.

#Híradó#Videó#bábaszövetség#abortusz#szívhang#kormány#top hírek

Címlapról ajánljuk