Piacra dobják teljes készletüket a kis benzinkutak, de mi a céljuk ezzel?Mennyiségi korlátozás nélkül árulhatják a benzint a kis kutak – legalábbis erről döntött a szövetségük. Szolidaritást hirdetnek az autósokkal, pedig mostanáig arra panaszkodtak, hogy nincs elég üzemanyag a kiszolgálásukhoz. A nagy hálózatok úgy számolnak, akár napokon belül elfogyhat a benzin a kis kutak egy részén, ezért többfelé átmeneti készlethiánytól, újabb fennakadásoktól kell tartani.
Híradó

Piacra dobják teljes készletüket a kis benzinkutak, de mi a céljuk ezzel?

Velti LászlóVelti László

2022. szeptember 2. 18:59

Mennyiségi korlátozás nélkül árulhatják a benzint a kis kutak – legalábbis erről döntött a szövetségük. Szolidaritást hirdetnek az autósokkal, pedig mostanáig arra panaszkodtak, hogy nincs elég üzemanyag a kiszolgálásukhoz. A nagy hálózatok úgy számolnak, akár napokon belül elfogyhat a benzin a kis kutak egy részén, ezért többfelé átmeneti készlethiánytól, újabb fennakadásoktól kell tartani.

A három kútoszlopból továbbra is csak egyet tart nyitva egy a balassagyarmati kisvállalkozás. Annál az egynél viszont mostantól korlátlanul lehet literenként 480 forintért tankolni.

„A roham miatt van csak egy, ha megrohannak minket, akkor tudjuk tartani az iramot. De hogyha ezt tudjuk tartani, akkor több kútoszlopot is felszabadítunk” – mondta a Híradónak Tóth Gábor, a kutat üzemeltő Xhénia Kft. vezetője.

A mintegy 2000 hazai töltőállomásból nagyjából 600-at üzemeltetnek a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai. A többségük eddig legfeljebb 10 liter üzemanyagot adott el egyszerre

„Az 5 és a 10 literes korlátozás a legjellemzőbb. De tudunk olyan kutat is, ahol kétezer forintban maximalizálták az egyszerre tankolható üzemanyag mennyiségét” – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Két hete még több üzemanyagot követeltek a kis kutasok. Mert azt mondták, minden korábbinál kevesebb benzint kapnak, ha rendelnek. 

Egyelőre csak a Mol szállít nekik a nagykereskedők közül, de a magánbenzinkutak néhány napja azt a tájékoztatást kapták a cégtől, hogy az addigi 50 százalék helyett benzin esetében már csak a megrendelt mennyiség 35 százalékát szállítják. A kis kutak most mégis több benzint kezdtek árulni.  

„A kollégák azt mondták, hogy most megpróbáljuk eladni, ami a csövön kifér. Utána pedig az ellátás függvénye – közölte a Híradóval Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Ha elfogy, ami a töltőpisztolyon kifér, és nem érkezik időben megfelelő mennyiségű utánpótlás, a kiskutakon átmenetileg egyáltalán nem lehet majd tankolni.

Arra a kérdésre, hogy ez nem egy újabb nyomásgyakorlás-e, Egri Gábor azt felelte, 

nem, hanem szolidaritási akció.

 „A lábon lőtt vállalkozó megpróbál mindent annak érdekében megtenni, hogy kiszolgálja az ügyfelét. És szolidáris a magyar autós társadalommal, hogy az ellátásukat biztosítsa” – magyarázta az elnök.

Mindenesetre napokon belül elfogyhat az üzemanyag a kiskutakon. Emiatt a nagy hálózatok megugrott forgalomra, fennakadásokra számítanak a saját kútjaik egy részén is, jellemzően a kisebb településeken – érdekképviseletük, az Ásványolaj Szövetség szerint.

„A maradék kutakra fog a forgalom átterelődni, nagyobb terhelésnek lesznek kitéve azok a töltőállomások, amelyeken ha korlátozással is, de még elérhető üzemanyag. Ezeknek a kutaknak a forgalma biztos, hogy jelentősen növekedni fog. Ez pedig azt hozza majd magával, hogy ezeken a kutakon is előfordulhat átmeneti termékhiány 

– vázolta a valószínű forgatókönyvet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A Híradó kereste a kormányt is, hogyan értékelik a kis kutak akcióját, illetve hogy tervezik-e az egyelőre októberig tartó üzemanyagárstop hosszabbítását. Azt írták,

a kormány folyamatosan elemzi az üzemanyagellátási helyzetet és dönt majd az árstopok ügyében.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#top hírek

Címlapról ajánljuk