Híradó

Központi szabályozás nélkül kezdődhet a tanév a súlyos ételallergiás gyerekek számára

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. augusztus 21. 18:30

Az osztályok felében van egy súlyos ételallergiás gyermek. Mégis központi szabályozás nélkül indulhat a tanév az érintett diákok számára – erre az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesülete hívja fel a figyelmet. Januárban egy kisfiú életét vesztette, miután egy újpesti iskolában mogyorótartalmú tortát evett. Ezután kérték a kormányt, hogy foglalkozzanak komolyabban a problémájukkal.

A Baráth-Gyomlai család legkisebb tagjának súlyos ételallergiája van. Mila hároméves korában anafilaxiás sokkot kapott. Kiderült, hogy súlyos pisztácia- és kesudió-allergiája van. Az élete akkor csak a szerencsén múlt.

Az adrenalinos injekciós toll életet menthet, de a legjobb, ha nincs rá szükség 

– ezt mondta az RTL Híradónak Mila anyukája, aki szerint hatalmas probléma, hogy Magyarországon szabályozatlan az anafilaxiás gyermekek helyzete az óvodákban és iskolákban.

Milára az is veszélyes lehet, ha egy kis csoporttársa pisztáciát evett és utána megpuszilja, neki attól is lehet allergiás reakciója

– mondta az édesanya, aki szerint hatalmas szerencséjük van, mert Mila óvodája nyitott volt arra, hogy a család segítségével kialakítsák az intézmény protokollját, amivel az allergiás gyerekeket tudják védeni. Az ott dolgozók már ismerik az anafilaxia kezdeti tüneteit és a gyermekek étkeztetése is szigorú szabályok szerint történik.

Központi szabályozás nélkül kezdődhet a tanév a súlyos ételallergiás gyerekek számára
Életmentő epinen készülékek

De nem mindenki ilyen szerencsés. Erről már Kiss Anikó, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület egyik alapítója beszélt az RTL Híradónak. Ők azóta dolgoznak a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal azon, hogy egységes szabályozás szülessen, hogy januárban egy hétéves kisfiú mogyoró tartalmú tortát evett az egyik újpesti iskolában és anafilaxiás sokk miatt meghalt.

Az RTL Híradónak tavasszal nyilatkozott egy édesanya arról, hogy kisfiának az életét az adrenalininjekció mentette meg: elég volt csupán egy harapás a dióscsigából és a kisfiúnak a felismerhetetlenségig eltorzult az arca, majd két évvel később a család szintén a kórházban kötött ki, amikor a fiú édesanyja kesudiót evett, majd arcon puszilta kisfiát, ami szintén súlyos allergiás reakciókat okozott. Az eset óta mindig van a kisfiúnál adrenalinos injekciós toll. Az epipen Dénes életét már többször megmentette. A gyógyszer sokáig több tízezer forintba került, májustól lett csak TB-támogatott, megkönnyítve ezzel több család életét.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesülete már kidolgozott egy intézményi protokollt, amely világosan taglalja, hogy mi a teendő akkor, ha életveszélyes allergiával élő diák jelentkezik az iskolába, hogyan kell biztosítani az ő intézményi létét és biztonságát. Ezt a protokollt a Belügyminisztérium befogadta és tárgyalja, viszont már mindjárt itt van szeptember elseje és még mindig nem érkezett válasz vagy hivatalos szabályozás. Az RTL Híradó szerette volna megtudni, mit tesz az ügyben a kormány, de nem kaptunk választ.

Központi szabályozás nélkül kezdődhet a tanév a súlyos ételallergiás gyerekek számára

A minisztériumnak küldött ajánlást többek között Papp Gábor gyermektüdőgyógyász dolgozta ki. A szakember szerint azért lenne sürgető a központi szabályozás létrehozása, mert az osztályok felében van érintett. Nagyjából 22-25 ezer gyermek biztonságáról van szó, közülük sokan az első rohamig nem is tudnak a betegségükről.

„Nem egyedi lesz, hogy ki fog megmenekülni és ki nem, hanem az iskola pontosan tudja, hogy mit kell tenni. Lesznek olyan képzett munkatársak, akik tudják, hogy mit kell tenni, lesznek protokollok arról, hogy mit kell tenni és meg tudják menteni az anafilaxiás reakcióban szenvedő gyermek életét” – mondta a tüdőgyógyász, aki létrehozott egy ingyenes online oktatási programot is. 

A www.allergiaaziskolaban.hu című oldalon minden fontos információ megtalálható a súlyos allergiás reakciók felismeréséről, megelőzéséről és ellátásáról is.

#Híradó#Videó#allergia#ételallergia#egészségügy#adrenalinos injekció#epinen#anafilaxiás sokk

Címlapról ajánljuk