Híradó

Ez lesz Magyarország legnagyobb beruházása – kilencezer embernek ad majd munkát a debreceni akkumulátorgyár

Vorák AnitaVorák Anita

2022. augusztus 13. 18:59

Háromezer milliárd forintos beruházással épít akkumulátorgyárat Debrecen mellett egy kínai cég. A kormány szerint ez lesz Magyarország valaha volt legnagyobb beruházása. Az új gyár a német autógyárakat szolgálhatja ki, és közel 9 ezer embernek adnak majd munkát. A Greenpeace szerint az akkumulátorgyártás veszélyes üzem, ezért fontos, hogy a gyár betartsa a szabályokat.

Hatalmas betonoszlopok merednek az égnek Debrecen határában. Épül a BMW új gyára, ahol elsősorban elektromos autókat fognak gyártani 2025-től. Ennek is köszönhető, hogy hamarosan újabb építkezés kezdődhet Debrecenben. A kormány tegnap két évnyi tárgyalás után kötött erről megállapodást.

„A kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátor gyártója Magyarországon, Debrecenben hozza létre második európai üzemét. Mintegy 221 hektár területen, közel 9000 embernek adva munkát, és mintegy 3000 milliárd forint értékben” – jelentette be Magyar Levente államtitkár.

A kormány szerint ez lesz Magyarország valaha volt legnagyobb beruházása. A kínai cég elsősorban elektromos autókba gyárt akkumulátorokat. Legfőbb partnereik között vannak a Magyarországon is jelen lévő német autógyárak. Orbán Viktor egy hónapja Tusnádfürdőn már erre a megállapodásra utalt, amikor arról beszélt, hogy a technológiai váltások kihasználása esélyt jelent Magyarországnak a recesszió elkerülésére.  

„Itt van például az elektromos autóknak a példája. 11 16 46 Hatalmas akkumulátor-beruházásokat csinálunk Magyarországon, és mi leszünk pillanatokon belül a világ harmadik legnagyobb, nem százalékban, hanem abszolút értékben harmadik legnagyobb akkumulátor-gyártója, és az ötödik legnagyobb exportőre a világon” – vázolta a miniszterelnök.

Erre azért a pillanatoknál többet kell várni. A kínai cég közleménye szerint az építkezés a cég részvényeseinek jóváhagyásától függően még idén elkezdődhet, de évekig fog tartani. A gyár itt, Debrecen déli ipari parkjában épül majd, zöldmezős beruházásként. A Greenpeace szerint ez nem a legjobb megoldás.

 

 Egy akkumulátorgyár az egy veszélyes anyagokkal dolgozó üzem. (…) ezért fontos egyfelől, hogy ha lehet, akkor településtől minél távolabb legyen, (…) ugyanakkor környezetvédelmi szempontból fontos, hogy ne zöldterületeket pusztítsunk el az üzem megvalósulása érdekében, hanem lehetőleg barnamezős beruházásként létező, már nem működő ipari területeket élesszünk újjá – figyelmeztet Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A környezetvédő szervezet a már működő magyarországi akkumulátorgyárak tapasztalatai alapján azt is fontosnak tartja, hogy a szabályok betartásával kerüljék el a környezetszennyezést. Megkérdeztük a kormányt, hogy milyen környezetvédelmi garanciákat kértek a kínai gyártótól. Azt írták, hogy a megállapodás részleteiről a kínai részvényesek jóváhagyása után adnak tájékoztatást. Ezért egyelőre azt sem árulták el, hogy a magyar állam mekkora összeggel és milyen kedvezményekkel támogatja az új gyárat.

#Híradó#Videó#Gazdaság#debrecen#kínai gyár#akkumulátorgyár#rtl#gigaberuházás

Címlapról ajánljuk