Híradó

Rendszeresen elönti a szennyvíz az utcákat, kerteket Monorierdőn, a lakók tehetetlenek

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2022. július 5. 18:42

Hónapok óta szinte naponta tör fel a szennyvíz a Pest megyei Monorierdőn. A vízügyi cég szerint túlterhelt a rendszer, mivel másfélszer annyian laknak most a településen, mint amikor a csatornarendszer kiépült. Egyesével mennek a problémás helyekre a szippantós autóval, de lassan haladnak, mert nincs elég emberük. A polgármester jogi érdekképviseletet akar létrehozni.

Néhány naponta csordogál a szennyvíz Monorierdő utcáin, van, amikor befolyik a kertekbe, elönti a pincéket. „Bugyogott, bugyogott a víz, egész az utca végéig folyt, mint egy patak” – mondta a Híradónak Tóth Csaba Zsolt, akinek rendszeresen befolyik a lé a pincéjébe. És nem csak befolyik, el is áztatja, a falak pedig magukba szívják a szennyvizet.

A település lakói már meg sem lepődnek, ha a nap bármelyik szakaszában megjelenik előttük a szippantóautó. „Napi szinten jönnek és szivattyúzzák, ebből az utcából gyakorlatilag a szippantós kocsik viszik el a szennyvizet, pedig van csatorna" – mondta Szabó Krisztián. Náluk egyébként volt, hogy a frissen készült konyhát, volt hogy a kertet öntötte el a szennyvíz.

„Hallottam egy durranást, feljött és vastagon elkezdett kifelé ömleni az udvaromra a szennyvíz. Nagyjából 4-5 centi vastagon, mire leülepedett, megállt. Azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk” – idézte fel.

A Dabas és környéke Vízügyi Kft.-nél (Daköv) tudnak a problémáról. Azt mondják, 

amikor a csatornarendszer épült, még jóval kevesebben laktak a településen.

„Sajnos a több mint másfélszeresre nőtt település lakosságszámot már nem bírja problémamentesen elszállítani a vákuumos csatornarendszerünk” – magyarázza Artzt Sándor, a Daköv monori üzemigazgatóságának igazgatója. Így most minden nap jönnek Monorierdőre szippantóskocsival. De valóban nem tudnak elégszer jönni, nincs elég munkatársuk.

A polgármesternek is egyre többen panaszkodnak.

Akár késő este, vagy csak másnap jönnek a hibát elhárítani és addig nem tudnak fürödni, nem tudják lehúzni a mellékhelyiséget, áldatlan állapotok is ki szoktak alakulni

– mondja Szente Béla.

A polgármester most azt tervezi, hogy jogi érdekképviseletet hoznak létre, ahol az önkormányzat jogásza fogadja majd a panaszokat, és segít eljárni is az ügyekben.

A lakók bővebben is mesélnek a megpróbáltatásokról:

#Híradó#Belföld#top hírek#monorierdő#vízügy#szennyvíz#csatorna

Címlapról ajánljuk