Híradó

Akkora a munkaerőhiány, hogy lassan az a különleges, ha pontosan indul vagy érkezik egy repülő

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. június 26. 20:28

Több, mint 50 százalék az esély arra, hogy egy repülőgép nem a menetrend szerinti időben indul, vagy nem akkor érkezik majd meg. A késések és járattörlések fő oka a hatalmas munkaerőhiány. 

Otthagyta Párizsban a Budapestre készülő utasokat a Wizz Air csütörtök este anélkül, hogy szállást, segítséget vagy csak rendes tájékoztatást nyújtott volna nekik. Amikor a késésről szóló SMS-eket küldözgették, már tudniuk kellett volna, hogy a járat soha nem fog elindulni.

„16.57-kor szóltak csütörtökön, hogy késni fog a járat…” – mutatja a Wizz Airtől kapott sms-eket Pásztor Tibor. A férfi két kamasz fia eredetileg csütörtökön indult volna Párizsból, de a társaság azt a járatát törölte. Aztán a péntek estit is, amire sikerült átfoglalni a jegyüket. Információt azonban a gyerekek az apa szerint nem kaptak.

„Szerencsére rokonoknál voltak látogatóban, és a rokonok tudtak nekik segíteni, tehát amikor kiderült, hogy törölték a járatot mind a két este, akkor a rokonság ismét autóba ült, vissszaautózott Orlyra, ott összeszedte a srácokat. Ilyen szempontból nekünk könnyebb volt, mert volt hol aludni, volt kire bízni a gyerekeket.”

Rövid időn belül ez volt a harmadik eset, hogy a Wizz Air törölte a Párizsból Budapestre tartó járatát. A légitársaság a fennakadásokat a szektorban tapasztalható munkaerőhiánnyal magyarázza. A legutóbbi esettel kapcsolatban a Híradónak azt írták:

A légiirányításnál jelentkező személyzethiány miatt járataink késéseket halmoztak fel, emiatt az utolsó, párizsi járattal már nem tudtak visszaindulni kollégáink a repülőtér bezárása előtt.

A Híradónak nyilatkozó légiközlekedési szakértő szerint

gyakorlatilag nincs olyan légitársaság Európában, amelyik ne kényszerülne a nyári csúcsidőszakban a járatszámok radikális csökkentésére.

„Ennek az az oka, hogy egészen elképesztő munkaerőhiány van a légiközlekedésnek szinte minden ágazatában, tehát nemcsak a légitársaságoknál, hanem a repülőtereken, a földi kiszolgáló szervezeteknél is” – mondta a Híradónak Varga Gábor szakíró.

A Lufthansa is a héten közölte, hogy több mint háromezer járatát volt kénytelen törölni a munkaerőhiány miatt. A májusban több budapesti járatát törölte a British Airways és a skandináv SAS is.

Az utasok jól teszik, ha felkészülnek a helyzetre.

Nem szabad feszesre tervezni egyetlen utazást sem, mert sajnos több mint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy gépünk nem akkor fog elindulni, nem akkor fog megérkezni, és nagyon sokat kell a repülőtereken várni

– figyelmeztet Varga Gábor.

A szakértő szerint a késések és járattörlések miatt érdemes kerülni a késő délutáni, és esti járatokat.

 

#Híradó#Belföld#top hírek#repülés#wizzair#késés

Címlapról ajánljuk