Híradó

„A természet pillanatok alatt levizsgáztatja az embert” – Rakonczay Gábor és Vámos Nóra síléceken keltek át Grönlandon

rtl.hurtl.hu

2022. június 5. 17:18

Mínusz 20 fokos hidegben, metsző szélben és sokszor térdig érő hóban szelte át Grönland szigetét Rakonczay Gábor és Vámos Nóra. 30 napon át 600 kilométert tettek meg sílécen, szánjaikat maguk mögött húzva. Nóra az első magyar nő, aki teljesítette az ultratávú sarkvidéki expedíciót. Hogy milyen körülmények között telt az utóbbi egy hónapjuk, és mi jelentette számukra a legnagyobb kihívást, arról az RTL Híradónak meséltek.

Grönland a világ legnagyobb szigete, évente 15-20 ember szokott átkelni rajta. Rakonczay Gábor már sok hasonló extrém túrán vett részt, többször átevezte az Atlanti-óceánt, járt a Déli-sarkon, és Grönlandon sem most volt először. Azt mondja, ez az egyik legveszélyesebb sarkvidéki expedíció, sokszor az Antarktiszon nagyobb biztonságban érezte magát.

Az a szokás, hogy az emberen van egy hám, maga mögött húz egy szánt, és abban van az összes élelmiszere, sátra, műholdas telefon, minden egyéb, úgyhogy ez egy viszonylag komoly sarkvidéki expedíció, és talán a legveszélyesebb.

Vámos Nóra első magyar nőként teljesítette az extrém kihívást. Bár nagyon sokat készült rá itthon is, futott és teljesítménytúrázott, mégis azt mondja, a háromszor olyan nehéz volt kint, mint amire számított.

Megterhelő volt. Mentálisan és fizikálisan is. Nagyon kellett fókuszálnom, hogy teljesíteni tudjam a kitűzött távot.

Ráadásul hiába a felkészülés, nem lehet tudni, hogy az extrém körülmények mit hoznak ki az emberből, és hogyan fog reagálni 100 vagy 500 kilométer menetelés után.

A dolgukat nehezítette a mínusz 20 fokos átlaghőmérséklet, a sokszor 60-70 km/órás szél és a gyakran térdig érő hó. Ráadásul mivel párosan teljesítették az extrém túrát, óránként cserélgették a vezető pozíciót. Egy óra gyaloglás, 10 -15 perc evés, ez volt a napi menetrend. 30 nap alatt ketten együtt 270 ezer kalóriát fogyasztottak el.

A nap végi pihenés sem volt a legkomfortosabb.

Az ivóvizet benzinfőzővel melegítettük hóból, ennek volt egy ideje, úgy másfél órás procedúra nagyságrendileg. A vacsoráink dehidratált ételek voltak, azt felöntöttük a forró vízzel, utána tudtunk bemászni a hálózsákba, amely aztán reggelre ugyanolyan szépen bederesedett, és a sátornak a teteje is csupa deres, jeges volt.

 

Rakonczay Gábor nem először járt Grönlandon. Megérintette a táj tisztasága, egyszerűsége és brutalitása. Ugyanakkor azt mondja, ilyen körülmények között nem lehet hibázni.

Ha itt vihar van, nagyon észnél kell lenni. Ha van egy feladat, muszáj gyorsan és jól megoldani. Nincs az a kényelmesség, hogy majd holnap, vagy megoldja valaki más, vagy majd elmúlik. A természet levizsgáztatja az embert, és az tud továbbjutni, aki ennek megfelel.

Nóra és Gábor bebizonyította, hogy párként extrém körülmények között is helytállnak. Egy ilyen túrán nincs helye vitának, mindkettejük közös érdeke, hogy együttműködjenek.

Civil körülmények között megpróbálunk középen lenni, itt viszont az ember a két szélsőség között cikázik. Van, amikor szuperhősnek érzi magát, máskor meg, mint egy sírós kislány, akinek hiányzik az anyukája, és azt se tudja, hogy merre tovább.

 

Rakonczay azt mondja, számára egy ilyen expedíció önismereti tréning is. 15 éve tart előadásokat extrém körülmények között átélt élményeiről és arról, hogyan lehet átültetni a félelemről, kitartásról, túlélésről szerzett tapasztalatokat a mindennapi életbe.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg.

#Híradó#Életmód#grönland#expedíció#vámos nóra#rakonczay gábor#rtl

Címlapról ajánljuk