Híradó

15 év is járhat egy álhírnek minősített információért Oroszországban

Horváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2022. március 5. 17:12

A Facebookot, a Twittert és a Youtube-ot is lekapcsolta Oroszországban a moszkvai vezetés. A nyugati hírcsatornák pedig sorra vonják ki tudósítóikat, miután egy olyan törvényt hoztak, ami alapján akár 15 év börtönt is kiszabhatnak a hadsereget érintő, álhírnek minősített információk terjesztéséért. Közben az orosz médiahatóság sorra tiltja be azokat a hírcsatornákat, amelyek háborúnak nevezik a háborút.

Nem sok videót tett közzé eddig az orosz hadsereg a szomszédban dúló háborúról, vagy ahogy Moszkvában nevezik, a különleges hadműveletről. Ezek mindegyikén orosz harceszközök láthatók. Helikopterek, páncélozott járművek jönnek-mennek, és időnként egy-egy megsemmisített ukrán állást mutatnak. Egyetlen kockán sem szerepelnek a szétlőtt ukrán városok.

Az orosz törvényhozás egyhangúlag megszavazta, hogy ne is legyenek ilyenek. Mostantól minden olyan információ közlése, ami rossz színben tüntetheti fel az orosz haderőt, büntetendő.

Óriási rajtunk a propaganda nyomása, ezért törvények kellenek. Súlyosak, de ezek az idők szükségessé teszik országunk, népünk biztonsága érdekében 

– mondta a felsőház elnöke.

A törvény alapján a fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért több millió forintnak megfelelő rubel pénzbüntetést vagy akár három év börtönt lehet kapni. Súlyosnak minősülő esetben viszont 15 évre is ítélhetnek bárkit. 

Hogy mi számít álhírnek vagy rémhírnek, azt az állam dönti el. 

Büntetik azokat is, akik szankciókra szólítanak fel.

A törvény bírálói szerint a módosítással el akarják nyomni Oroszországban a háborúellenes hangokat. Sok orosz városban az utóbbi hetekben tüntetéseket tartottak, a rendőrök több ezer békepárti tiltakozót elhurcoltak.

Az orosz médiahatóság már eddig is nagyüzemben dolgozott. Az állam narratívájának szembeszegülő médiumokat sorra bezárják, az éjjel pedig Oroszországban leállították a Facebook-ot, a Twittert és a Youtube-ot is, annak ellenére, hogy több tízmillió orosz felhasználójuk volt. Az új szabályok miatt a nyugati hírszerkesztőségek sorra jelentik be, hogy kivonják tudósítóikat az országból, így tett a BBC, a CNN, a Bloomberg médiaügynökség, valamint a német ARD és a ZDF is.

Sok orosz el sem hiszi, hogy valójában mi történik Ukrajnában, és mostantól még kevesebb esélyük van arra is, hogy értesüljenek hadseregük állítólag igen súlyos veszteségeiről.

Ljudmilla Naruszova orosz felsőházi képviselő azt mondta, van olyan száz fős egység, amelyből mindössze négyen maradtak életben. A halottak között sok a sorkatona. Naruszova egyébként nem akárki Oroszországban: férje Putyin régi mentora, Anatolij Szobcsak szentpétervári polgármester volt, aki 2000-ben máig tisztázatlan körülmények között szívrohamot kapott. Naruszova azt mondta, hiába kért, nem kapott a veszteségekről adatokat az orosz védelmi minisztériumtól.

Az oroszok a hadműveletek kezdete óta csak egyszer hoztak nyilvánosságra információkat a veszteségeikről. A hét közepén 498 halottról és csaknem 1600 sebesültről számoltak be. Bár ezt fenntartásokkal kell kezelni, az ukránok szerint mostanáig 10 ezer orosz katona vesztette életét a harcokban.

#Híradó#Külföld#orosz-ukrán háború#médiahatóság

Címlapról ajánljuk