Híradó

​Opre Roma! - a roma kultúra ünnepe

Váczi AndreaVáczi Andrea

2016. április 8. 8:00

Tudta, hogy Charlie Chaplin, a Led Zeppelin énekese, Robert Plant, a Rolling Stones tagja, Ron Wood és a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine is roma származású? 1990 óta április 8-án ünnepeljük a Roma Kultúra Világnapját az 1971-ben, Londonban megrendezett első Roma Világkongresszusnak állítva ezzel emléket.

A cigányság nemzetté válásának, és a cigány nemzettudat formálódásának jelentős állomása volt az első világkongresszus: itt fogadták el a cigány nép mottóját, zászlaját és himnuszát.

Opre Roma! vagyis „Fel, cigányok!” a mottó, amely egyértelműen a cigány nemzettudat ébredésének szellemében született. A magukat különbözően megnevező cigány népcsoportoknak hagyományosan nem létezett közös összefoglaló neve. A roma elnevezés mellett először a ’71-es kongresszuson a küldöttek döntöttek. A roma megnevezés a rom szó többes számú alakja. Jelentése cigány ember, romani nyelven.

 
 
 Forrás: Wikipédia
 
 
 
 

1933-ban a Bukarestben tartott nemzetközi cigány kongresszuson felmerült egy lehetséges cigány zászló: amely egy egyszerű, kék és zöld sávból állt, végül az nem terjedhetett el. Az 1971-es világkongresszus ezt vette alapul, és kiegészülve egy vörös kerékkel, megszületett a cigányok zászlaja.

A zászló szimbolikájában összetett: a kék sáv jelenti az eget, fizikai és átvitt értelemben. Utal a végtelenségre, szabadságra és a lehetőségekre, valamint túlvilági dolgokra, a mennyországra, keresztényeknek Istenre, muszlimoknak Allahra. A zöld sáv a földet jelképezi, a természet zöldjét. Utal a cigányság természet-közeli életmódjára. A kereszténységben a remény színe, mely a földieket az éghez köti, az iszlámban pedig a próféta színe, aki a földi embernek megmutatta az utat Allah egéhez. A vörös kerék utal az őshaza, India zászlójára, ahol a csakra a törvény szimbóluma. Ez a törvény nemcsak a földi igazságszolgáltatást jelképezi, minél inkább a "lét örök törvényét", amely a tudományos mellett spirituális jelentéssel is bír. A kerék az utazás szimbóluma, a vándorló életmódra utal. A kerék formája a lemenő és felkelő napot hivatott ábrázolni, az idő ciklikusságát jelenti. A kerék színe vörös, ami a vér színe. Ez a testet éltető folyadék és az ártatlanul kiontott életek vére is.

 Forrás: Wikipédia

1971-ben a cigányok himnuszaként elfogadott Gelem, gelem kezdetű mű alapjául egy balkáni roma népdal szolgált. A jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino komponálta meg a cigány himnuszt, amelynek mára számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik. Ide kattintva meghallgathatja egyik változatát.

Idén is több, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából létrehozott program közül lehet választani. Pécsen és Szegeden például filmvetítéssel is várják az érdeklődőket. Budapesten több étterem is roma menüt tűz az étlapjára ezen a napon. Akik pedig nyitott szemmel közlekednek a fővárosban, azok találkozhatnak ezekkel a plakátokkal is:

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Az 1956-os forradalomban harcoló romák fotóit is kiállították ugyanis a Nemzetközi Roma Napon, hogy bemutassák, ők is ugyanúgy küzdöttek az elnyomás ellen. A Romani Design külön ruhakollekciót tervezett mára, bemutatva a roma kultúra sokszínűségét, több városban pedig táncos-zenés bemutatókkal készültek. Nézze meg itt az RTL Híradó riportját:
 



Képek: Váczi Andrea
Forrás: wikipédia

#Híradó#cigányság#Kultúra#világnap#nemzet#egység

Címlapról ajánljuk