Híradó

Kifizetik a kórházak tartozását, de marad adósságuk

Bánhidi LillaBánhidi LillaTar HajnalkaTar Hajnalka

2015. április 24. 19:08

Két héten belül kifizethetik a kórházi adósságok egy részét. A kormány április elsejére ígérte, hogy rendezi a kórházak tartozásait, végül hétfőn döntöttek arról, hogy az adósságokra 60 milliárd forintot kapnak a kórházak. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár azt mondta, a pénz hétfőn érkezik meg a minisztérium számlájára, utána kapják meg a beszállítók. A Kórházszövetség elnöke szerint ez az összeg csak a 30 napja lejárt tartozásokra lesz elég.

Üres volt a váróterem a budapesti János Kórház CT laborja előtt, mikor decemberben ott jártunk. Nem működött a kórház egyetlen CT készüléke sem. Egy szülő, Facebook bejegyzésében arról panaszkodott, hogy egy másik intézményben a gyógyszer mellett még a lázmérőt is otthonról viszik. Évek óta probléma a kórházakban, hogy szinte semmire nincs pénz. Sőt. Hatalmas adósságot görgetnek maguk előtt. Most 78 milliárd forint a kórházak adóssága. Decemberben már kaptak támogatást az intézmények a tartozásokra, de ez szinte semmit nem ért. Februárban már több volt az adósság, mint az előző évben bármikor. Az egészségügyi államtitkár korábban azt ígérte, hogy április elsejével rendezik az adósságot. Végül a kormány hétfőn döntött arról, hogy 60 milliárd forintot kapnak a kórházak a tartozások kiegyenlítésére. A pénz hétfőn kerül a minisztérium számlájára.

Nem csak az állami, hanem az egyetemi, az egyházi és a katonai kórházak is kapnak a pénzből. Az államtitkár azt mondta, ezután újból elszámolást készítenek, hogy kiderüljön, mennyi pénzre van még szükség. Zombor Gábor azt is mondta, hogy a jövő évi költségvetésben szintén lesz olyan pluszforrás, amely a kórházi rendszer stabilitását szolgálja.

A Kórházszövetség elnöke szerint bár nagyon örülnek, hogy végre ki tudják fizetni a tartozások egy részét, még marad bőven tartozás. Az elnök szerint szó volt arról is, hogy a jövőben megemelnék a kórházaknak járó alapdíjat több betegség esetén is, valamint emelnék a mozgó béreket, így több pénz kerülne a kórházakhoz.

 

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!

#Híradó#adósság#kórház#kórházszövetség#zombor gábor

Címlapról ajánljuk