Híradó

Elszámoltunk Szellő István betegéletútjával

rtl.hurtl.hu

2006. november 2. 22:45

Utánajártunk, valóban trükköznek-e a kórházak az adatainkkal.

Soha el nem végzett műtétek, halálos adagban felírt gyógyszerek, csupán papíron elvégzett drága kezelések. Az egészségügyi miniszter a múlt héten hívta össze a sajtót, hogy elmondja, milyen visszaélések és milyen pazarlás folyik az egészségügyben. A hírek pedig azóta is erről szólnak.

Az Ügyfélkapu internetes portálon keresztül mindenki leellenőrizheti, hogy az elmúlt években milyen egészségügyi szolgáltatásokat számoltak el a TAJ-kártyájára. Igaz, ezt már április óta bárki megteheti, csak erről eddig kevesen tudtak.

Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettese: - A bejelentések száma olyan száz körüli volt a múlt hétig, de most már napi húsz. Sőt, pénteken száz fölött volt.

Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzser Központjának kutatója: - Kommunikációs hátrányba kívánja szorítani az Egészségügyi Minisztérium a szolgáltatókat, hogy magyarázkodjanak. Hogy amikor a média megkeresi őket, akkor folyamatosan kelljen bizonygatni az igazukat. Ez egyszerűen kommunikációs trükk véleményem szerint.

A szakértő szerint kommunikációs trükk, a kórházak szerint vád.

Dr. Falus Ferenc, a Nyírő Gyula Kórház főorvosa: - Ahhoz egy kórháznak nem fűződik érdeke, hogy egy olyan beteget, akinél nem történt beavatkozás, annál egy műtétet lejelentsenek, illetve, ha ilyenről tudomása van az OEP-nek, akkor névvel, címmel és lezárt bírósági ítélettel kellene ezt nyilvánosságra hozni, és nem úgy, hogy általában a kórházak lopnak, csalnak, hazudnak.

A Nyírő Gyula Kórházban egyébként nagyon szigorú belsőellenőrzési rendszer működik, amellyel még intézményen belül megpróbálják kiszűrni az esetleges hibákat. Azért probléma itt is akadt.

Dr. Falus Ferenc: - Ebben a kórházban, mikor engem megválasztottak, nem az volt a probléma, hogy többet jelentettek le az orvosok, hanem az, hogy 20 százalékkal kevesebbet, mint amennyi munkát elvégeztek, egyszerű hanyagságból.

Azt azonban senki sem tagadja, hogy valóban vannak visszaélések az egészségügyben. A kórházakban például mindennapos, hogy egyszerűbb eseteket súlyosabbnak tüntetnek fel, hogy több támogatást kapjanak. A miniszter által is említett többmilliós csalások azonban az általunk megkérdezett szakértők és kórházigazgatók szerint csupán egyszeri, véletlen hibák.

Sinkó Eszter: - Ilyen csalásokat ma az egészségügyi szolgáltatók nem követnek el. Amilyen típusú túlkódolások vannak, azokat mindenki ismeri a rendszerben, elsősorban azt a célt szolgálják, hogy az egészségügyi intézmények túléljék ezt a nehéz helyzetet.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára: - Van egy keret, ami megmondja, hogy mennyit tudunk kórház-finanszírozásra szánni, ez legyen 100 egység. Ha ebből 5-öt csalók vesznek ki, csalással vesznek ki, akkor már csak 95 marad a becsületeseknek.

Az egészségügyi államtitkár közben, most először, megnézi a saját betegéletútját:

Horváth Ágnes: - Hát, ez így határeset…keringésjavító fizikoterápiám egész biztosan nem volt egy lábujjtörésnél.

De hibát még korábban maga az egészségügyi miniszter is talált:

Molnár Lajos egészségügyi miniszter: - Elszámoltak fizikoterápiás vizsgálatot, amelyen sosem voltam, vagy 30 alkalommal, és megfellebbeztem egy elsőfokú szakértői véleményt, ami szintén nem valós.”Riporter: - Ez összesen mennyibe került?Molnár Lajos: 140 ezer forint körül.

Ezek után már mi is nagyon kíváncsiak lettünk. El is mentünk Szellő István műsorvezető kollégánkkal az okmányirodába, hogy Ügyfélkapu-regisztrációt szerezzünk. Majd a frissen szerzett kóddal irány az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Öt évre visszamenőleg ellenőriztük az adatokat, de még egy aprócska hibát sem találtunk. Az OEP vezetője szerint ez igen tipikus.

Király Gyula: - Fontos, hogy ne gondoljunk mindjárt rosszra. Egymilliárd adatunk van, és a döntő többsége helyes, alig van hiba.

Az elmúlt hét hónap alatt száz bejelentést kapott az OEP. A minisztérium múlt heti sajtótájékoztatója óta viszont csaknem napi százat.

Király Gyula: - Ami jellemzően eddig kiderült: egy eseményből 2-3 van lejelentve, pedig ő csak egyet észlelt. Adatelírás azonos neműeknél, itt javítjuk a jelentéseket, és hát még volt, ami már egyértelműen kiderült, hogy magánorvosi ellátást lejelentettek közfinanszírozásra.

Az OEP nem csak ellenőriz, hanem büntet is. A vényírás felfüggesztésétől a szerződésbontásig bármit megtehet. Jövőre egyébként minden beteg számlát kap majd a kezelés végén. És ha nem írja alá, az intézmény nem kapja meg a támogatást utána.

Címlapról ajánljuk