Házon kívül

„Még nem szurkáltatom azt a csepp kutyát” – rejtett kamerával jártuk végig az illegális kutyaárusokat

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. május 20. 8:06

A Borsod megyei ónodi vásáron rengetegféle kutyát árulnak, ráadásul olcsón – viszont némi szépséghibával: sok kölyök nincs beoltva, és chip sincs bennük. A Házon kívül stábja állatvédőkkel járta végig az árusokat, akiknek egy része a szabályokra és a kölykök egészségére is fütyülve van ott. Majd a forgatás közben egyszer csak megjelent az ónodi polgármester, és személyesen állt neki elzavarni az illegális állatkereskedőket.

Az asztalon kiscsibék, hagyma, krumpli, a földön egy dobozban meg egy kis fekete tacskó – minden eladó. A Házon kívül stábja rejtett kamerával és egy állatvédővel járta körbe az ország egyik legnagyobb és egyik legrégebbi vásárát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon. Szinte minden kapható ott 8 és fél hektáron, a kacatoktól a legmodernebb elektromos biciklikig – és az állatokig. Már reggel 7-kor alig lehet elférni a sok embertől. 

A legtöbb ketrecben, dobozban, ládában csirkék, kacsák, kakasok vannak, de hamar találunk kutyákat is szép számban. 

A jelenlegi szabályok szerint ez nem is tilos, ha a kutyák elmúltak 8 hetesek, megvannak a szükséges oltásaik, és chip is van bennük. 

Az egyik árustól arról érdeklődtünk, hogy a kutyáknak van-e oltási könyvük. „Hát még nincs, mert még nem szurkáltatom azt a csepp kutyát. Az oltásra a szervezetük még nem tud reagálni. Feleslegesen szurkáljam, kínozzam a jószágot? A szervezete nincs még felkészülve, kifejlődve arra, hogy reagáljon, hogy ellenanyagot termeljen. Úgyhogy csak erőltetik ezt, ez egy őrültség. Az az állatkínzás” – jött a válasz. 

Az állatvédők szerint azonban ez felelőtlenség, ráadásul a jogszabályok is tiltják. „Az állatvásároknak, én úgy gondolom, hogy a felelős állattartásban egyszerűen nincsen létjogosultságuk” – mondta Némedi Edina állatvédő. Egy ilyen helyen aki elad, nem tudhatja, ki veszi meg az állatát, aki meg megveszi, annak fogalma sincs róla, honnan, milyen kutyát vett, például van-e bármilyen betegsége – hozott érveket. Szerinte az állatokra is veszélyes lehet egy vásár.

„Ezeknek az állatoknak – ugyanúgy, mint az embergyerekeknél, amikor még kicsik, nincsen kifejlődött immunrendszerük. Télen például, ha ott van ez a kis állat a mínusz 12 fokban öt-hat órán keresztül, megfázhat, belehalhat” – mondta az állatvédő.

A vásárban találtunk 4 kölyök huskyt is, a ketrecük tetején ott volt a négy oltási könyv. De mint kiderült, chip nem volt bennük. A tulajdonos szerint annyit nem adnak a kölykökért, hogy megérje neki kifizetni az oltásokat és a chipet is. Később a vásárban megjelent Kapin Richárd polgármester is, aki személyesen próbálta elvitetni a vásárból a chip nélkül árult kutyákat. Később a Házon kívülnek azt mondta, az ellenőrzésre nincs ember, nincs forrás, nincs semmi. „Ez egy olyan sziszifuszi harc, amit egy önkormányzat nem tud megnyerni.”

A fenti videóban látható teljes riportból kiderül, 

  • hogyan csapott szét az illegális állatkereskedők között Ónod polgármestere;
  • mennyibe kerülnek a chip nélkül árusított, fajtatiszta kölykök;
  • és hogy áll az a kormányrendelet-tervezet, amely tiltaná a kutyák eladását vásárokon.

 

#Házon kívül#Videó#kutya#piac#vásár#ónod#állat#kölyök#chip#oltás#illegális#polgármester#ma

Címlapról ajánljuk