Házon kívül

Helyettesítheti-e a kutya a gyereket?

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. február 5. 9:32

Sokféle oka lehet annak, hogy valakinek nincs gyereke. De közülük sokan vágynak arra, hogy gondoskodhassanak valakiről, például egy kutyáról. Tény, hogy Magyarországon egyre kevesebben vállalnak gyereket, a kutyák száma viszont rohamosan nő. Az európai háztartásokban pedig ma már sokkal több kutya és macska él, mint gyerek. Vannak, akik számára a kutya tulajdonképpen helyettesíti a gyereket, de valójában ők vannak kisebbségben, ez is kiderül a Házon kívül riportjából.

Titi, Pataki Zita kutyája egy Cavalier King Charles spaniel. 10 éves, egy szembetegség miatt megvakult, ezért nagyrészt gazdája hangja alapján tájékozódik. Marcipán és Maja 4 évesek. Kata és Matyi állatmenhelyről fogadta őket örökbe. Marcipán keverék, Maja pedig mali, egy belga juhászkutyafajta. Teljesen más természetűek. Marcipán nyugodt, szeret lustálkodni, Maja viszont imád játszani, és rohangálni, mégis remekül elvannak egymással és a két macskával, Jodával és Djangoval. Zsuzsa kilenc évvel ezelőtt egy Facebook-fotó láttán szeretett bele Lénába, pedig éppen akkor nem akart kutyát.

A Házon kívül riportjában több olyan családot ismerhettünk meg, ahol nincsenek gyerekek, és a kutyák egyértelműen családtagok, mégis mindannyian tiltakoztak, amikor szőrös gyereknek titulálják az állatokat. A kutya, az kutya, és nem ember – mondták valamennyien, egyetértve abban, hogy az irántuk érzett szeretet, bármennyire is intenzív, nem mérhető össze egy ember, egy gyerek iránt érzett szeretettel.

„Egyre nehezebb gyereknek lenni, vagy gyereket nevelő anyának lenni a magyar társadalomban” – lehet-e gyerekpótlék a kutya?
A három család négylábúi

Pedig ma tíz kutyatartóból egy úgy érzi, hogy a háziállatát mindenkinél jobban szereti, a kutya minden embernél fontosabb számára. És vannak köztük olyanok is, akiknek van gyereke – állítja az ELTE etológia tanszékének kutatója, Kubinyi Enikő egy friss felmérésük alapján.

A szakember szerint az emberek sokszor a kutyáktól várják el azt a szeretetet, amit nem kapnak meg az emberi kapcsolataikban. „Én érzékelek a mai nyugati típusú kultúrákban élő emberek életében egy hiányt. Nincs, aki feltétel nélküli szeretetet biztosítson, amit elvárnánk, és nincs kit gondozni sem, és ebbe a környezetbe a kutya nagyon-nagyon jól beleilleszkedik” – mondta a kutató.

„Egyre nehezebb gyereknek lenni, vagy gyereket nevelő anyának lenni a magyar társadalomban” – lehet-e gyerekpótlék a kutya?
Kusz-Nagy Katalin és Kusz Mátyás a riport szereplői

Ma már az állatvédelemben dolgozók is sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy hova és kinek adnak örökbe kutyát. Schneider Kinga 17 éve kutyázik a Noé Állatotthonban. Szerinte nem az a lényeg, hogy ki milyen szerepkörben tart kutyát, hanem az, hogyan bánik vele „Szerintem működőképes, hogy valakinek nincs gyereke, de van kutya módon tartott kutyája. Sokan azonban rosszat gondolnak az ilyen családokról, főképpen azokról a nőkről, akiknek nincsen gyerekük, de mondjuk kutyáznak. Vagy pláne macskáznak” – mondta Kinga.

A sokszor pejoratív megjegyzéseket tevők gyakran azt sem tudják, hogy valakinek pontosan miért is nincsen gyereke. Van, akinek nem lehet, más meg úgy dönt, hogy nem szeretne valamiért gyereket. Balázs Zsuzsanna a Qubit tudományos portál újságírójaként ásta bele magát a témába, „hogy miért bánunk egyre jobban a körülöttünk velünk élő kutyákkal, és ezzel párhuzamosan – az én érzéseim szerint – miért egyre nehezebb gyereknek lenni, vagy gyereket nevelő anyának lenni a magyar társadalomban”.

A Házon kívül riportjában szó lesz még

  • a gyerekarcú kutyákról,
  • a szaporítók okozta károkról
  • és Pataki Zita is mesél kutyájával való kapcsolatáról.
#Házon kívül#Videó#gyerek#kutya#gyereknevelés#család#kutyatartás#macska#ma

Címlapról ajánljuk