Házon kívül

„Megaláz egy Szűz Máriát, egy Schmidt Máriát, baja van a Máriákkal, vagy mi?” – egy KDNP-s képviselő találkozása drMáriás művészetével

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. november 8. 13:21

Máriás Béla – művésznevén drMáriás – Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, író, zenész, és a Tudósok együttes frontembere. A festő „találkozása” a XVIII. kerület kereszténydemokrata képviselőjével, Szarvas Attila Sándorral már egy előadásban is felbukkant, drMáriás pedig már vászonra is vitte ezt jellegzetes stílusában.

– Ez a szeretet?
– Ez. 
– Ez a szeretet?! Megaláz egy Szűz Máriát, egy Schmidt Máriát, baja van a Máriákkal, vagy mi?
– Hát én is Mária vagyok.
– Igen, azért mondom, hogy magával kéne, hogy baja legyen.

Részlet egy előadásból, ami egyetlen egyszer ment le, november 4-én az A38 hajón. Az előadás apropója Máriás Béla egyik kiállítása, amelyet a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Házban nyitottak meg szeptember elején. A darabban saját magát alakítja Máriás Béla, azaz drMáriás, Janklovics Péter színész, humorista pedig Szarvas Attila KDNP-s képviselőt testesíti meg a színpadon.

A valóságban drMáriás személyesen sosem beszélgetett Szarvas Attila kereszténydemokrata képviselővel. Mint mindenki, ő is a sajtóból értesült arról, hogy a tízgyerekes testnevelő tanár, aki igazgatóhelyettes is az egyik pesti katolikus iskolában, mélyen felháborodott a kiállítás láttán. Képviselői Facebook-oldalán követelte a szerinte „vallási és erkölcsi érzéseket mélyen sértő képek” eltávolítását. 

Bejegyzését egy Schmidt Máriát és fiát, Ungár Pétert ábrázoló képpel illusztrálta. Mária történész, és a miniszterelnök jó barátja, fia, Péter pedig az egyik ellenzéki párt, az LMP társelnöke.

Nem gondolom azt, hogy torna- vagy egyéb tanároknak kellene megmondani, hogy egy művész mit fessen, vagy esetleg mit állítson ki. Ahogy a művésznek, a kiállító alkotónak se kellene megmondania, hogy egy tornatanár az ő óráján mit, vagy hogyan csináljon a gyermekekkel

– mondta drMáriás a Házon kívülnek.

„Megaláz egy Szűz Máriát egy Schmidt Máriát, baja van a Máriákkal vagy mi?” – egy kereszténydemokrata képviselő találkozása drMáriás művészetével
drMáriás szerint az emberek többsége értékeli a képeit

A művész úgy gondolja, az emberek 99,9 százaléka egyfajta jóérzésű humorként értelmezte a Schmidt Szűz Mária, Kisded Ungár Péter A NER templomában című alkotását, valaki azonban túlbuzgóságból be akarta ezt tiltani, és valami nagy botrányt kelteni az egészből azért, hogy „jó pontokat szerezzen talán az idősebb hívő szavazópolgárok körében”.

A valóságban Szarvas képviselő magán a kiállításon nem mondott semmit, pedig elment a megnyitóra. „Én mindenkivel nagyon szívesen beszélgetek a képeimről, megközelíthetjük különböző morális, etikai, pszichológiai, művészettörténeti, politikai szempontokból, hogy mennyire helyes, vagy sem, amit én ábrázoltam, 

de Szarvas úr nem volt kíváncsi az én véleményemre, hanem a saját kirekesztő véleményét fogalmazta meg

– mondta drMáriás. A Házon kívül szerette volna megkérdezni Szarvas Attilát is, ám ő nem reagált a megkeresésekre.

Végül a képviselő és a festő „találkozása” is vászonra került, Szarvas képviselővel együtt. Milyen bibliai büntetést festett magának drMáriás, amiért túl obszcén helyzetben festette le Szűz Máriát? Melyik alkotás verte még ki a biztosítékot Szarvas Attilánál, és hogyan értékeli a nagy port kavart képet maga Schmidt Mária és Ungár Péter? Kiderül a fenti videóra kattintva.

A politikus felvetésére egyébként ősszel még a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is reagált: szerinte aki nem érti az alkotó festményeit, annak érdemes mélyebbre ásnia a művészet történetében. Erről szeptemberben a Híradó számolt be:

#Házon kívül#Videó#Kultúra#máriás béla#DrMáriás#kiállítás#ungár péter#schmidt mária#szarvas attila#kondor béla#ma

Címlapról ajánljuk