Gazdaság

Hét fontos tanács, hogy nyaralás alatt biztonságban maradjunk

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. augusztus 3. 8:13

A betörőket vonzzák a nyaraló családok üresen álló otthonai, miközben az üdülés alatt is érhet bennünket baj, ami ráadásul gyakran sokkal nagyobb gondot jelent, mintha otthon történt volna. Ha indulás előtt és utazás alatt betartunk néhány alapvető szabályt, sok bajtól és kártól óvhatjuk meg magunkat. Nemcsak az ablakot kell bezárni, a közösségi médiában sem érdemes dicsekedni azzal, hogy éppen milyen szép helyeken járunk.

Legyünk biztosítva!

Az már félsiker a nyaralás alatti óvintézkedéseknél, ha az ingatlanunk biztosítva van, ha pedig még nincs, akkor itt az idő megfontolni. Meglévő lakásbiztosításnál érdemes utazás előtt átolvasni a feltételeket, ugyanis egy már bevált biztosítás sem jelenti azt, hogy bármilyen kárra fizet, ami az ingatlanban történik. A viharkár és a betöréskár a legtöbb alapcsomagban benne van, de ennél fontosabb, hogy pontosan mely ingóságokra, értéktárgyakra vonatkozik a kártérítés. Ezt érdemes megnézni a szerződési feltételek között, és a nyaralás jó alkalom lehet arra is, hogy leporoljuk a régi szerződésünket, és belevegyünk olyan vagyontárgyakat, amiket a biztosítás megkötése óta szereztünk..

Miután ellenőriztük, hogy a lakásunk biztosítása rendben van-e, ne felejtsünk el gondoskodni a sajátunk biztonságunkról is, mert a nyaralás alatt mi is bajba kerülhetünk, és ismeretlen helyen, nehezebb, drágább lehet az ügyintézés, kárelhárítás. Utasbiztosítást ma már percek alatt lehet kötni akár mobilról is az egész családnak. Utasbiztosítás kalkulátorral összehasonlíthatjuk az ajánlatokat és könnyen kiválaszthatjuk a nekünk legjobban megfelelőt, amit érdemes a nyaralásunk céljához és az utazási módhoz igazítani.

2. Tegyük biztonságos helyre az értéktárgyakat!

Mielőtt elutazunk, érdemes a fontosabb értékeket biztonságos helyre, például egy széfbe tenni. Ha azt törik fel, és onnan tűnik el például nagyobb mennyiségű készpénz vagy ékszer, a biztosítóval szemben is védhetőbb, mintha az értékek olyan helyről lopják el, ami könnyen elérhető a tolvajok számára. A biztosítók egy része nem is vállalja a kockázatot, ha az értékek nem a zárt ingatlanban, hanem például garázsban, padláson, pincében vagy melléképületben vannak elhelyezve. A lakáson kívül se hagyjunk olyan értéket, ami felkeltheti a tolvajok figyelmét, különösen, ha napokig ott van.

3. Zárjunk be mindent!

Mielőtt elmegyünk otthonról, zárjunk be minden ajtót és ablakot, és ezt alaposan ellenőrizzük. Ez nem csak azért fontos, hogy nehezebben tudjanak betörni, de ha vihar támad a környéken, a nyitott ablakon a víz is befolyhat, komoly károkat okozva az ingatlanban és az ingóságokban. Ha van riasztóberendezés, kapcsoljuk be. A kulcsot pedig természetesen ne hagyjuk a lábtörlő alatt, vagy az ajtó melletti virágcserépben.

A fölösleges áramfogyasztókat érdemes áramtalanítani a nyaralás idejére. A tévét, számítógépet és más erre érzékeny készülékeket már csak azért is érdemes kihúzni a konnektorból, mert villámcsapás idején kár keletkezhet benne. A nagyobb biztonság mellett az áramfogyasztás is csökkenthető így, hiszen például felesleges a villabojlernek fűtenie a vizet, ha nem vagyunk otthon, és a klímákat sem érdemes bekapcsolva hagyni. A vizet is érdemes elzárni a házban és a kertben is, mert ha eltörik vagy elreped egy cső, akkor az sokkal nagyobb kárt és költséget okozhat, mintha otthon lennénk, és hamarabb észrevennénk a bajt.

4. Legyen, aki ránéz a lakásra!

Hasznos lehet, ha egy közeli hozzátartozót vagy megbízható szomszédot megkérünk, hogy rendszeresen nézzen rá a lakásra, amíg távol vagyunk. Ez a növények locsolásán és a macska etetésén túl egyben azt is jelenti, hogy az utazás alatt nincs meg az a látszat, hogy napokon keresztül üres az ingatlan. Ha valami baj történik a távollétünkben az ingatlanban, például beázás, csőtörés, az, akinek van kulcsa, tud segíteni, és hamarabb kiderül a kár.

Érdemes rendszeresen üríteni a postaládát, illetve a lakásban esténként felkapcsolni a villanyt, mintha lenne otthon valaki. Utóbbit időkapcsolóval is megoldhatjuk. Az is azt a látszatot kelti, hogy otthon vannak a lakók, ha otthagyunk egy autót a kocsifeljárón, vagy megkérjük a szomszédot, néha álljon oda a kapunk elé. Természetesen ez csak akkor működik, ha nem luxusautóról van szó, utóbbi ugyanis, ha nem a garázsban áll, csak vonzza a betörőket.

5. Ne reklámozzuk a közösségi médiában, hogy nem vagyunk otthon!

Bár sokan szeretik megosztani a nyaralós élményeiket a közösségi médiában, ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a potenciális betörőkhöz is eljut az információ arról, hogy a család tartósan nincs otthon.

Célszerű az ilyen bejegyzéseket egyáltalán nem közzétenni az utazás alatt, vagy ha mégis, akkor csak egy szűkebb, megbízható kör számára láthatóvá tenni. Az nem baj, ha a közeli családtagok, legjobb barátok látják a képeket, videókat, ők úgyis tudják, hogy nyaralni mentünk, de vadidegenekkel ne osszuk meg ezt az információt, vagy várjuk meg a megosztással a hazaérkezést.

6. Fokozott figyelem az utazás alatt

Itthon sem öröm, de külföldön még kellemetlenebb, ha kirabolják a családot. A nyaralás idején is fokozottan figyelni kell a szálláson hagyott értékekre, az autóra. A strandon lehetőleg ne hagyjunk felügyelet nélkül semmilyen értéket, igazolványt, amit nehéz pótolni, ha bemegyünk a vízbe. Pénzből csak a feltétlenül szükséges mennyiséget vigyünk magunkkal, a többit zárjuk el a szálloda széfjébe, ha van ilyen lehetőség.

Az autót olyan helyen parkoljuk le, ahol biztonságban van, ne hagyjunk benne látható helyen semmilyen értéket. Ha elhagyjuk a kocsit hosszabb időre, mindent zárjunk a csomagtartóba. Autós utazás előtt ellenőrizzük azt is, hogy a kötelező biztosításunk és a cascónk rendben van-e. Az utasbiztosítás mellé köthetünk olyan autós assistance szolgáltatást is, ami egy külföldi balesetnél is nagy hasznunkra lehet. Ugyanezt érdemes megfontolni a repülős utaknál is, hiszen ha külföldön bajba kerülünk, akkor gyakran az ügyintézés jelenti a legnagyobb problémát és egyben segítséget.

7. Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Sajnos előfordulhat, hogy hiába teszünk meg minden óvintézkedést, mégis betörnek a lakásba, szállásunkba vagy feltörik az autónkat, amíg távol vagyunk. Ilyenkor érdemes tisztában lenni a szükséges teendőkkel. A legfontosabb, hogy ilyen helyzetekben mindig feljelentést kell tenni a rendőrségen, itthon és külföldön egyaránt, a biztosító általában a rendőrségi jegyzőkönyv, feljelentés alapján dönti el, mennyi és milyen kártérítés jár a szerződőnek.

A szerző a Bank360.hu munkatársa

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#biztosítás#biztonság#nyaralás

Címlapról ajánljuk