Gazdaság

Magyarország titokban egymilliárd eurós gigahitelt vett fel Kínától, azt sem nem tudni, hogy mire

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 11:33

A Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától tavasszal felvett csaknem 400 milliárd forintnyi devizahitel teljes összegét április 19-én le is hívta az állam.

Tavasszal egymilliárd eurónyi hitelt vett fel három kínai banktól a magyar állam, írja a Portfolio az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) weboldalán közzétett hitelállomány-adatokra hivatkozva. A kínai hitelt csúcstechnológiás fejlesztésekre, közlekedési infrastruktúra-beruházások megvalósítása, valamint energetikai kiadások finanszírozása céljából vette fel a kormányzat.

A kamat mértékéről, a törlesztés feltételeiről egyelőre nincsenek információk. Az ÁKK által június 22-én közzétett adatsorból annyi látszik, hogy a változó kamatozású kínai hitelt  2027. április 19-ig kell visszafizetni, tehát a futamidő 3 év.

A gazdasági lap szerint a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától felvett hitel teljes összegét április 19-én teljes le is hívta az állam, így a kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam aktuális hiteltartozásai közt. A magyar állam devizában történő eladósódása ezzel megközelítette a kritikus mértéket, írta a lap.

Az ÁKK a következőket közölte a Portfolio megkeresésére:

A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9%-on maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50% feletti szintnél.

Az, hogy erről a hitelfelvételről a kormány miért nem számolt be tavasszal, egyelőre nem világos, mint ahogy az sem, hogy a fentebb említett általános célokon túl pontosan milyen beruházásokat kívánnak belőle finanszírozni. A Portfolio a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér megvásárlását, illetve az elapadó uniós források pótlását említette a hitelfelvétel lehetséges indokai közt.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#hitel#kína#magyar állam

Címlapról ajánljuk