Gazdaság

Hivatalosan elhalasztották az otthonfelújítási támogatás június eleji indulását

Bank360Bank360

2024. május 29. 21:41

Hivatalosan bejelentették, hogy az eddig közöltekkel ellentétben még nem írják ki az új otthonfelújítási programot, így arra június 3-tól nem is lehet pályázni. A kormány a következő ülésén dönt a programról és annak indulási dátumáról.

 

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását. A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium szerda délutáni közleményéből. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tervekkel és bejelentésekkel szemben az Otthonfelújítási Hitelprogram felhívása nem jelenik meg június elejéig, és így az igénylés sem kezdődhet meg az eredetileg megjelölt június 3-tól – írja a Bank360.hu.

A minisztériumok indoklása szerint a későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára az otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok előkészítéséhez. A Bank360.hu emlékeztet rá, hogy az alábbi dokumentumokra, iratokra, adatokra, illetve ellenőrzésükre lesz szükség a sikeres igényléshez:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
  • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok)
  • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

Az otthonfelújítási program keretében maximum összesen 6 millió forint kamatmentes kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást lehet majd igényelni egymilliós önrésszel az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Az európai uniós finanszírozású program jóvoltából 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg ilyen korszerűsítések. Az energetikai tanúsítványokkal igazolandó, legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatottak könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett mennyiségi kategóriában.

A minisztériumok szerint a felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó számú, több mint 500 észrevétel érkezett be. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés. A közlemény arra nem téri ki, hogy mikorra csúszhat a kiírás, és mikortól lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank kijelölt fiókjaiban lévő MFB Pont Pluszokon.

A kiírás és az igénylés megkezdésének eltolása a minisztériumok szerint több időt biztosít a jelentkezőknek és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

#Gazdaság#otthonfelújítási támogatás#otthonfelújítás#otthonfelújítási program

Címlapról ajánljuk